Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Activiteiten bij Viva la Frida!

Hieronder zie je de activiteiten die hebben plaatsgevonden bij de tentoonstelling Viva la Frida!
Bekijk hier het overzicht met actuele activiteiten. 

---

 

Bij Viva la Frida! is een uitgebreid randprogramma ontwikkeld. Zo zijn er diverse lezingen en een podcast. Hieronder vind je meer informatie over de activiteiten en het bestellen van tickets.
 

Lezing Viva la Frida! 

Donderdag & zondag om 12.30 uur & 14.00 uur 
Vrijdag om 14.00 uur & 15.30 uur

Iedereen kent Frida. Tenminste het beeld van de vrouw met de bloem in het haar en de monobrauw. Maar wie gaat werkelijk schuil achter dit beeld? Onze museumdocenten nemen je tijdens de lezing Viva la Frida graag mee op reis door het woelige leven van ’s werelds grootste vrouwelijke kunstenaar en symbool van het feminisme: Frida Kahlo (1907-1954).
Onderweg maak je kennis met het onrustige Mexico van vlak na de revolutie, de familie van Frida en haar markante echtgenoot en muurschilder Diego Rivera. De kleurrijke werken van Frida vormen de rode draad tijdens deze lezing. Samen vertellen die werken haar fascinerende levensverhaal. 

De lezingen worden gegeven in de Statenzaal en duurt ongeveer een uur. Om een lezing te bezoeken ga je het museum in door de groepsentree (De Brink 3) en de deuren zijn geopend een half uur voor de lezing.
Het is helaas niet mogelijk om de tentoonstelling voorafgaand aan de lezing te bezoeken. 

Tickets met lezing

Groepsbezoek met lezing

      

Te Gast

Zaterdagen 9 oktober 2021, 13 november 2021, 11 december 2021 en 19 februari 2022

Op zaterdag 9 oktober, in het eerste weekend van de tentoonstelling, zijn de Frida Kahlo-experts Circe Henestrosa en Gannit Ankori te gast in ons museum. Op zaterdag 13 november staan de schijnwerpers op breakdancer en inspirator Redouan Ait Chitt (artiestennaam Redo). Kunsthistorica Karin Haanappel, gespecialiseerd in vrouwelijke kunstenaars, geeft op zaterdag 11 december een lezing. En op zaterdag 19 februari is fotograaf Carolien Sikkenk te gast in ons museum en geeft dan een fotoworkshop portretten maken. Meer info en tickets:

Beyond Frida

Videoserie

Wat is de impact van Frida Kahlo op de beeldende kunst, mode en muziek? Die vraag staat centraal tijdens deze videoserie die het Drents Museum rondom de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and Art of Frida Kahlo maakt. Met een line up van bijzondere sprekers proberen we de artistieke invloed van Kahlo te duiden. We laten zien dat deze veel verder gaat dan alleen de commerciële ‘Fridamania’. De videoserie gaat over hoe Frida Kahlo de culturele wereld na haar inspireerde als veelzijdig kunstenaar met zeer vooruitstrevende ideeën over kunst, identiteit, gender, handicap en gelijkheid. Meer informatie

I AM FRIDA

26 maart 2022

I am my own muse, I am the subject I know best. The subject I want to know better. – Frida Kahlo 

Frida Kahlo heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met haar gedurfde gevoel voor schoonheid en haar idealen over gelijkheid voor iedereen. Hoewel haar leven grotendeels bepaald werd door tegenslag, wist ze haar pijn en emotionele strijd om te zetten in buitengewone creaties. Overal ter wereld halen jong en oud nog altijd veel kracht en inspiratie uit haar levensverhaal en kunst. Frida’s strijd voor gelijkheid, activisme, feminisme en empowerment zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Deze thema's staan tijdens I AM FRIDA centraal. Tijdens dit event draagt Eva Koreman een eigen geschreven column voor waarna Cathelijne Blok in gesprek gaat met Eva over onderwerpen als feminisme en gelijkheid. Ook jij mag tijdens dit interview een vraag stellen aan Eva. Aansluitend neem je deel aan de heuse Frida Kahlo-pubquiz. Voorafgaand aan het interview bezoek jij de tentoonstelling Viva la Frida! op eigen gelegenheid. Klik hier voor meer informatie over I AM FRIDA.
 

 

Familieroute Lang leve Frida!

Bij Viva la Frida! is een speciale familieroute vol kijk-, doe-, denk- en speelopdrachten. Leuk voor jong en oud! De gratis familieroute nu niet meer verkrijgbaar in het museum omdat de tentoonstelling afgelopen is. Je kunt de familieroute bij Viva la Frida! nog wel downloaden.

 

Prikkelarm museumbezoek

Iedere derde zaterdag van de maand

Tijdens de reguliere openingstijden kan een museumbezoek enorm vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Het is daarom mogelijk om op de derde zaterdag van de maand de tentoonstelling Viva la Frida! op een prikkelarme manier te bezoeken. Tijdens prikkelarme openstellingen laten we slechts een beperkt aantal bezoekers toe. Ook dimmen we de verlichting. 
 

 

Musea in Gebaren

Iedere tweede zaterdag of zondag van de maand

Bij de Frida-tentoonstelling gaat het museum exclusieve rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal aanbieden. Tijdens de rondleiding nemen Dennis Hoogeveen en Bea Bouwmeester (rondleiders Musea in Gebaren) je mee door de tentoonstelling Viva la Frida! en vertellen over het leven en werk van de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar. De rondleiding is geschikt voor iedereen die Nederlandse Gebarentaal spreekt en gaat plaatsvinden op iedere tweede zaterdag van de maand. 

 

 

Frida's Liefdes (tafelgesprek en podcast)

Vrijdag 15 oktober, 29 oktober, 12 november 2021 om 15.30 en 19.00 uur

Frida had vele liefdes: haar schilderkunst, haar kleding, haar dieren, haar eigen spiegelbeeld, haar geliefde vaderland Mexico, haar strijd voor gelijke rechten en natuurlijk kunstenaar Diego Rivera. Tijdens Frida's Liefdes gaat Cathelijne Blok, kunsthistorica en oprichter van het feministisch kunstcollectief The TittyMag, in gesprek met diverse gasten die vanuit hun eigen perspectief kijken naar de liefdes van Frida Kahlo. Tijdens deze gesprekken, die tevens worden opgenomen voor een podcast, worden laagdrempelige kunsthistorische beschouwingen gecombineerd met actuele thema’s als feminisme, gender, traditie, activisme en imago ten tijde van social media. In iedere aflevering staat er weer een ander thema centraal.

Programma

Vrijdag 15 oktober om 15.30 uur: De creatieve ontsnapping
Over creativiteit en fysieke beperking met Gerda Lenten-Havertong, Eva Eikhout en Firoza Mulahella. 

Vrijdag 15 oktober om 19.00 uur: Mi casa
Over thuis en relatie met Fatma Genc en Daan Heerma van Voss. 

Vrijdag 29 oktober om 15.30 uur: Make it Fashion
Over mode en traditie met Zyanya Keizer, Angel Rose en David Paulus.

Vrijdag 29 oktober 2021 om 19.00 uur: Frida de feminist?!!!
Over feminisme en gender met Hedy d’Ancona, Naomie Pieter en Tatjana Almuli.

Vrijdag 12 november 2021 om 15.30 uur: Ik Frida (voertaal Engels)
Over identiteit en roots met Aynouk Tan, Kris Berry en Camilla Sutherland.

Vrijdag 12 november 2021 om 19.00 uur: Frida the influencer
Over imago en zelf met Manique Hendricks en Cesar Majorana.

 

Día de Muertos

Laatste weekend oktober én dinsdag 2 november 2021

Día de Muertos, De dag van de Doden, is een Mexicaanse herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november. Het weekend voorafgaand aan Día de Muertos (30 en 31 oktober) vinden er diverse activiteiten plaats voor families met kinderen in het museum. Het hele weekend staat in teken van dit herdenkingsfeest met onder andere een Dia de Muertos concert, workshops 'Altaar versieren' en 'Maak je eigen skull', verhalenverteller en natuurlijk eten en drinken! Klik hier voor meer info

Dinsdag 2 november viert Assen de Mexicaanse feestdag Día de Muertos. Een feestelijke optocht met muziek, dans en theater trekt tussen 16.30 en 17.30 uur door de binnenstad. De route start bij DNK en eindigt op de Brink in Assen waar de opvallende herdenkingsaltaren met vrolijke schedels en skeletten van de leerlingen van scholengemeenschap CS Vincent van Gogh te zien zijn. Deelnemen aan de parade? Dat kan! Kom op dinsdag 2 november om 16.00 uur naar de ingang van DNK en trek je meest kleurrijke Día de Muertos-outfit aan.