Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Schilders van Drenthe

Onze vaste collectie is tijdelijk niet te zien. Meer informatie 


 

Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de negentiende eeuw ontstaan, als de eerste kunstenaars de provincie ontdekken en op het doek vastleggen.

Zo’n beetje alle grote kunstenaars uit de tweede helft van de negentiende eeuw zijn in de provincie geweest. Denk aan Jozef Israëls, Hendrik Willem en Sientje Mesdag, Max Liebermann en natuurlijk Vincent van Gogh. Maar ook hedendaagse kunstenaars brengen de unieke eigenschappen van Drenthe in beeld.

 

Schildersparadijs Drenthe

Gewapend met veldezel en tubeverf trotseren kunstenaars het woeste maar wonderschone Drentse landschap al vanaf de achttiende eeuw. Egbert van Drielst weet als één van de eerste het Drentse land op kenmerkende, romantische wijze te verbeelden.

Als in de negentiende eeuw de industrialisatie en de groei van de steden het Nederlandse landschap razendsnel veranderen, gaan kunstenaars overal in het land op zoek naar het karakteristieke landelijke leven en de ongerepte natuur. Drenthe heeft al die kenmerken en is dan ook een waar paradijs voor schilders.

Niet alleen de grote schilders van de Haagse School zijn in Drenthe geweest, ook buitenlandse kunstenaars als de Duitser Max Liebermann, Fransman Alphonse Stengelin en Hongaar László Paál raken onder de bekoring van de provincie.

 

   

  

Van Gogh in Drenthe

Een apart hoofdstuk in het verhaal van de schilders van Drenthe vormt dat van Vincent van Gogh. Hij verblijft in 1883 bijna drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zweeloo. Die korte periode maakt diepe indruk op hem. ‘Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor’, schrijft hij enthousiast in een brief aan zijn broer Theo. Hij is onder de indruk van het landschap en het harde leven van de bevolking. Met name de veengebieden vormen zijn werkterrein. In het eenvoudige leven van de veenarbeiders en het sombere, lege landschap vindt hij de puurheid van het bestaan waar hij naar op zoek is.

 

Collectie Schilders van Drenthe

In de loop der jaren heeft het Drents Museum werk verzameld van de kunstenaars die Drenthe geschilderd of getekend hebben. Met name de tijd van de Haagse School is in dit kader belangrijk. Deze verzameling bevat enkele honderden schilderijen en werken op papier. De topstukken zoals De turfschuit en Onkruid verbrandende boer van Van Gogh, De Drentse Madonna van Jozef Israëls en de Voorstudie voor de Bleek te Zweeloo en Kind onder bomen van Max Liebermann worden aangemerkt als de ‘Drentse meestercollectie’.

In de tentoonstellingen Barbizon van het Noorden en Op reis met Vincent was een mooie selectie van deze collectie te zien in het museum. Ook in Labyrinthia kun je straks weer genieten van de schilders van Drenthe. 

 

  

 

Meer weten?

Het Drents Museum onderzocht in samenwerking met het Drents Archief en Het Drentse Landschap de erfgoedlocaties van Van Gogh. De publicatie is hier te bekijken. Als je in de voetsporen van de kunstenaar wil treden, is een bezoek aan het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord zeker de moeite waard. Meer informatie over Zweeloo als kunstenaarsdorp is hier te vinden. Het Drentse Landschap ontwikkelde tot slot enkele fiets- en wandelroutes geïnspireerd door de schilders van Drenthe.