Navigatie overslaan
16 september 2021

Konin­gin Máxi­ma opent ten­toon­stel­ling Viva la Frida!

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagmiddag 7 oktober 2021 de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen.

De tentoonstelling beschrijft het leven van de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van haar schilderijen en persoonlijke voorwerpen zoals kleding, sieraden en beschilderde korsetten. Deze zijn uitgeleend door respectievelijk het Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo uit Mexico-Stad. De officiële opening is online te volgen.

Koningin Máxima is bij het openingsprogramma waarin de thema’s ‘inspiratie’ en ‘inclusiviteit’ centraal staan. Frida Kahlo verwerkte haar idealen over gelijkheid en persoonlijke tegenslagen, waaronder lichamelijke beperkingen, in haar kunstwerken. Het programma begint met een spectaculaire show van modeontwerper Sergio Cruz, geïnspireerd op Frida Kahlo. Daarnaast zijn er interviews met de directeur van Museo Dolores Olmedo, de ambassadeur van Mexico en optredens van breakdancer Redouan Ait Chitt en Joris Linssen & Caramba. Koningin Máxima ontvangt van de algemeen directeur van het Drents Museum het tentoonstellingsboek. Aansluitend krijgt zij een rondleiding. Tot slot spreekt Koningin Máxima met een aantal mensen over de thema’s ‘zakelijke museale ondersteuning’ en ‘inclusiviteit en diversiteit’. 

Online opening
Met de officiële opening zet het Drents Museum in op een bijzondere start van de tentoonstelling. Het openingsprogramma is voor iedereen online te volgen via de website van het Drents Museum. 

Unieke combinatie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie werken van Frida Kahlo (1907-1954). Dolores Olmedo (1908-2002) was een vriendin en erfgename van de echtgenoot van Frida Kahlo, Diego Rivera. Zij zette zich in voor het behoud van de Mexicaanse kunst. De persoonlijke voorwerpen komen uit het ‘Blauwe Huis’ in Mexico-Stad, het huidige Museo Frida Kahlo, dat de kunstenaar met haar man bewoonde. Het is voor het eerst dat deze museumcollecties samen worden getoond. Kijk voor meer informatie op drentsmuseum.nl/frida