Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Tentoonstelling: Henk Helmantel - Meesterschilder

Deze tentoonstelling was te zien van 3 oktober 2020 tot en met 5 september 2021.
 

In de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder stond het kunstenaarschap en het ambacht van deze Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.
 

Media-aandacht voor Helmantel
Benieuwd naar wat er in de media over Henk Helmantel - Meesterschilder is verschenen? Bekijk via onderstaande link om een greep uit de berichtgeving over de tentoonstelling. 
De media over Henk Helmantel – Meesterschilder

Helmantel in het Drents Museum 
Algemeen directeur Harry Tupan: 'Vanwege het coronavirus hebben we onlangs onze Frida Kahlo-tentoonstelling naar het najaar van 2021 verplaatst. In de korte voorbereidingstijd die ons restte, moesten we op zoek naar een nieuwe invulling voor de periode oktober 2020 tot en met maart 2021. Het plan om een tentoonstelling over Henk Helmantel te organiseren lag er al. Zijn werk heeft een sterke relatie met onze collectie hedendaagse figuratieve kunst. De tentoonstelling die we in 2004 over Helmantel organiseerden, was een groot succes en een vervolg kon niet uitblijven. Met deze tentoonstelling kunnen we naast reeds bekende ook recente schilderijen van Helmantel laten zien en kan een nieuwe generatie met zijn werk kennismaken.'


Het meest Hollandse stilleven, 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited, Tolbert


De noordbeuk van de kerk in Leermens, 2000, olieverf op paneel, 140 x 122 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert

Bekend in binnen- en buitenland
Henk Helmantel (Westeremden, 1945) volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme in Nederland. Zijn schilderkunst wordt in Nederland en tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd. In het buitenland zijn Helmantels schilderijen onder meer tentoongesteld in de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Indonesië en recent nog in Taiwan. Helmantel woont en werkt in het Noord-Groningse wierdedorp Westeremden. Zijn expositieruimte ‘De Weem’ in Westeremden trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Schoonheid van het alledaagse  
Henk Helmantel is al 54 jaar kunstschilder en werkt onverminderd door. In eerste instantie lijkt hij voorwerpen en interieurs enkel en alleen realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. Helmantel transformeert ‘gewone’ dingen in schatten en laat juist de schoonheid van het kleine en het alledaagse zien.   


Stilleven met kweeperen en twee flessen, 2019, olieverf op paneel, 100 x 122 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert


In de keuken van De Weem in Westeremden, 2020, olieverf op paneel, 122 x 168 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert

Bijzondere combinatie  
Na de succesvolle tentoonstelling in 2004 organiseert het Drents Museum opnieuw een grote Helmantel-tentoonstelling met ditmaal de keuze voor het beste werk uit zijn oeuvre. Van vroeg tot recent werk, dat nog niet eerder tentoongesteld is. De bijzondere combinatie van zijn schilderijen met de afgebeelde objecten uit Helmantels persoonlijke collectie, waaronder middeleeuwse houtsculpturen, antiek Chinees aardewerk en Romeins glas, geeft een extra verdieping op zijn kunstenaarschap. In de tentoonstelling is tevens de korte documentaire Henk Helmantel – Gedreven door schoonheid te zien, die in samenwerking met Collectie Harms Rolde tot stand komt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Studio Berry Slok uit Amsterdam.   

Beleef Helmantel  
De wereld van Henk Helmantel gaat over ambacht en inspiratie, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. Zeker in deze tijd van stilstaan, afstand en contemplatie is de beleving van het werk van Helmantel waardevol. In Henk Helmantel – Meesterschilder is er speciale aandacht voor de kunstbeleving van Helmantels werk. Als bezoeker kun je de schilderijen in alle rust, soms zelfs zittend, bekijken en dankzij verschillende kijktips de kunst anders beleven. Daarnaast kun je met je eigen smartphone en koptelefoon muziek uit het atelier van Helmantel beluisteren (door de QR-code te scannen die beschikbaar is in de tentoonstelling of door op de link te klikken). Ook is het mogelijk actief aan de slag te gaan door zelf te tekenen tussen de kunstwerken. Voor families is er een gratis familieroute langs alle werken met kijk-, denk-, speel- en doe-opdrachten.  


Zicht op de zuidmuur van de kerk van Oldenzijl, 2019, olieverf op paneel. Collectie Henk Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert


Chinees kastje met open deurtje, 2015, olieverf op paneel, 122 x 105 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert

 

Workshops en lezingen  
Naast de gratis lezingen op de donderdag en zondag zijn er speciale publieksactiviteiten bij de tentoonstelling. De activiteiten gedurende de periode van de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder vind je hier.

 

Koop tickets vooraf online. We mogen momenteel een beperkte hoeveelheid bezoekers ontvangen. Door online je ticket te kopen, ben je verzekerd van toegang op jouw gekozen moment.

TICKETS


Henk Helmantel – Meesterschilder komt tot stand in nauwe samenwerking met hoofdsponsor Collectie Harms Rolde en Hof van Saksen, eveneens sponsor van de tentoonstelling. In de Havezate van Hof van Saksen toont Collectie Harms Rolde een permanente tentoonstelling met enkele tientallen schilderijen van Henk Helmantel. In de collectie bevindt zich een aantal zeer bijzondere schilderijen, waaronder Helmantels grootste stilleven.

 

Activiteiten bij Henk Helmantel - Meesterschilder

Tijdens deze tentoonstelling werden diverse activiteiten georganiseerd.

 

Helmantel gebarentaal rondleiding 

Wij bieden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal aan om onze collectie en kennis toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve beperking. Tijdens de rondleiding neem je een kijkje in de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder. Onze museumdocenten vertellen je graag alles over het leven van de schilder en nemen je mee langs werken van deze kunstenaar. Wat hebben Piet Mondriaan en Henk Helmantel met elkaar gemeen? Hoe kiest Henk Helmantel zijn onderwerpen en in hoeverre speelt spiritualiteit een rol in zijn leven? Je komt erachter tijdens de rondleiding!

 

 

Familieroute Helmantel

Wat vind jij het mooiste schilderij en aan welke zou je misschien wel iets willen veranderen? Wist je dat Henk Helmantel ook dieren schildert, en dat stillevens helemaal niet saai en stoffig zijn? En dat appels en peren, potjes en pannen, middeleeuwse beelden en kerken veel met elkaar gemeen hebben? Dat wist je vast nog niet. 

Er zijn wel zeventig schilderijen van meesterschilder Henk Helmantel te zien. Ook veel van de voorwerpen die hij schildert staan in de tentoonstelling. Haal onze gratis familieroute op bij de informatiebalie. Hierin vind je leuke weetjes, maar ook kijk-, denk-, speel-, en doe-opdrachten voor de hele familie. Tussen de spullen en schilderijen van Henk Helmantel kun je ook zelf met tekenopdrachten aan de slag. Iedereen doet mee en je ontdekt wat voor anderen verborgen blijft. Voor families met kinderen van 4-14 jaar.

 

Bekijk hier het actuele activiteitenaanbod