Openingstijden

gesloten tot en met 25 januari 2022

+

Menu

Prinses van Zweeloo

We bereiden ons momenteel voor op een nieuwe presentatie van het verhaal van Drenthe. Daarom is de Prinses van Zweeloo helaas tijdelijk niet te zien. Meer informatie

In het midden van de 5de eeuw na Christus werd vlak ten zuiden van het oude Drentse dorp Zweeloo een vooraanstaande vrouw begraven. Haar graf werd in 1952 ontdekt.

Op basis van textielresten en sieraden kon een reconstructie van haar kleding worden gemaakt. Het meest bijzondere aan haar uitdossing was wel het snoer van enorme grote glazen kralen rond haar middel. Om haar nek droeg ze een snoer van barnstenen kralen. Nooit eerder is in Nederland zo’n grote hoeveelheid barnsteen gevonden. Over het gewaad droeg ze een wollen mantel die op de borst bijeen werd gehouden door een grote vergulde bronzen vlinderfibula. Deze rijk versierde mantelspeld kwam uit Noord-Duitsland, wat erop kan wijzen dat de Prinses contacten in dat gebied heeft gehad, misschien wel met familieleden.

Gesloten

In navolging van de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus, is het Drents Museum gesloten tot en met 25 januari 2022. Alle evenementen en publieksactiviteiten van het museum zijn tot en met 25 januari 2022 geannuleerd. De Museumshop is wel weer te bezoeken en is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur met Coronacheck en mondkapje.
Wil je een melding ontvangen wanneer we weer open gaan? Meld je dan aan voor een ticket alert.