dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
in vakanties ook op maandag open!

(let op: KINK is open van dinsdag t/m zaterdag)

Vincent van Gogh: De Turfschuit

Hoewel Vincent van Gogh (1853-1890) de Drentse heide soms stierlijk vervelend vindt, is hij toch vooral onder de indruk van het gebied dat hij in de herfst van 1883 leerde kennen: ‘Drenthe is zoo mooi, zoo zeer pakt het me algeheel in’. Deze voorstelling, die hij in snelle streken in één keer op het doek zet, geeft Van Gogh artistiek zelfbewustzijn. In deze periode besluit hij dan ook definitief om kunstenaar te worden.

Van Gogh laat hier zien welke weg hij wil inslaan met zijn kunst: als schilder van het boerenleven zou hij, geïnspireerd door Jean-François Millet, de mens op het land laten zien in zijn strijd om het dagelijks bestaan.

Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf ten minste achttien studies schilderde, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan. Vandaag de dag worden slechts vijf schilderijen aan de Drentse periode toegeschreven, De Turfschuit is daar één van. Alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties. Naast De Turfschuit heeft het Drents Museum samen met het Van Gogh Museum het schilderij Onkruid verbrandende boer in bezit. In de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich de drie andere werken uit Van Goghs Drentse periode.

De Turfschuit is een van de zeven bewaarde schilderijen uit zijn Drentse periode.

Het Drents Museum is aangesloten bij Van Gogh Europe.

Vincent van Gogh, De Turfschuit, 1883