Navigatie overslaan
tentoonstelling

Dani­ël Lohues

  • 16 september t/m 9 november 2014
  • Drents Museum

Hier kom ik weg

In 2014 bracht Daniël Lohues (1971) zijn favoriete kunstwerken en objecten bij elkaar in de tentoonstelling Daniël Lohues - Hier kom ik weg. De bekendste Drent van Nederland stelde de tentoonstelling samen uit de collectie van het Drents Museum, aangevuld met objecten uit andere Nederlandse musea.

Lohues
Gastconservator Lohues is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Het is zijn thuishaven. Hij is gefascineerd door historie 'omdat je pas weet waar je heen gaat, als je weet waar je vandaan komt'. De tentoonstelling Daniël Lohues - Hier kom ik weg was de persoonlijke visie van Lohues op Drenthe.

Andere kant van Drenthe
In de tentoonstelling schetste Lohues een boeiend beeld van de rijke geschiedenis van Zuidoost-Drenthe aan de hand van een veelzijdige selectie van objecten. Van de oudste vondst, een vuistbijl van de Neanderthalers, tot het Toyisme, een hedendaagse Emmense kunststroming. Ook het kasteel van Coevorden, Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam, de Saksen en de Slag bij Ane kwamen aan bod.

Publicatie
De tentoonstelling van Daniël Lohues was een van de projecten waarmee het Drents Museum nadrukkelijk kleur geeft aan de Drentse identiteit. Bij Daniël Lohues - Hier kom ik weg verscheen een publicatie met het commentaar van Lohues op zijn keuzes.