Navigatie overslaan
tentoonstelling

Schen­king Jan Roëde

  • 19 januari t/m 19 juni 2016
  • Drents Museum

Schilderijen en werken op papier

Het Drents Museum heeft van de Jan Roëde Stichting een omvangrijke schenking schilderijen en tekeningen ontvangen. Dit werk van kunstenaar Jan Roëde (1914-2007) is te zien in de kabinetten Hedendaags Realisme.

Ontsnappen aan alledaagse bestaan
Roëde schildert de wereld om zich heen met uitbundige kleuren, een vleugje humor en soms een beetje melancholie. Met veel fantasie ontsnapt hij in zijn werken even aan het alledaagse bestaan. Roëde is eigenlijk reclametekenaar maar kiest in 1941 voor het vrije kunstenaarschap. Zijn inspiratie vindt hij in Parijs bij de kunst van Matisse, Miró en Klee, maar ook bij de École de Paris.

Onafhankelijk
Net als het werk van zijn tijdgenoten van Cobra doen zijn werken aan kindertekeningen denken. Alle regels en tradities worden overboord gegooid ten behoeve van zoveel mogelijk spontaniteit en eenvoud. ‘Ik schilder en weet niet wat het gaat worden’, zegt hij zelf. Roëde wordt gevraagd, maar besluit zich niet bij Cobra aan te sluiten. Hij wil onafhankelijk blijven en trekt zijn eigen plan in de Haagse kunstwereld. Zijn werk wordt ook wel tot de Nieuwe Haagse School gerekend.

Bij de expositie verschijnt de publicatie Jan Roëde. Keuze uit het werk. Deze is verkrijgbaar in de Museumshop.