Kleurrijke en levendige creaties tijdens Dia de Muertos in Assen
De leerlingen van CS Vincent van Gogh zijn onder leiding van kunst- en cultuurcoördinator Karin Kingma al maanden bezig met de voorbereidingen voor Dia de Muertos, dag van de Doden.
Hun opvallende herdenkingsaltaren met vrolijke schedels en skeletten, geïnspireerd op het werk van Frida Kahlo en de Mexicaanse volksschilderkunst, zijn vanaf 2 november te zien op de Brink in Assen. Ook inwoners van Assen en omstreken krijgen de kans om zelf een skull of ofrenda te versieren. Lees gauw verder voor meer informatie!
Dia de Muertos
Dia de Muertos is een Mexicaanse nationaal feest- en herdenkingsdag dat ieder jaar plaatsvindt op 2 november. In de periode rondom deze herdenkingsdag maken de mensen in Mexico de graven van dierbaren schoon, branden er kaarsen, hoor je overal muziek en zijn de straten vrolijk versierd. Sommige families maken thuis ook een altaar om hun geliefden te herdenken. Het zijn hele levendige en feestelijke dagen, zo ook voor de leerlingen van het Vincent Van Gogh. Zij zijn al bekend met de feestdag door de animatiefilm Coco. Hun inspiratie hebben ze niet alleen uit de film gehaald, maar ook uit de tentoonstelling Viva la Frida! in het Drents Museum. Hier wordt veel aandacht aan besteed in de lessen. Karin Kingma: ‘Bij onze kunstvakken staat momenteel alles in het teken van Frida. Leerlingen van klas 1 tot en met de examenklas maken originele skulls en ontwerpen korsetten.'
Skulls op de Brink
De kleurrijke en vreugdevolle skulls, gemaakt door de leerlingen van CS Vincent van Gogh, worden in verschillende winkels in het centrum van Assen tentoongesteld. De mooiste creaties, geselecteerd door de leerlingen, worden vanaf 2 november gepresenteerd op de Brink in Assen.
Meedoen?
De leerlingen van CS Vincent van Gogh willen de expositie graag uitbreiden met tien creaties van inwoners uit Assen. Heb jij een leuk idee voor een skull of heb je een mooie voorstelling voor in een ofrenda, een herdenkingsaltaar, in gedachten? Stuur dan vóór 25 oktober 2021 een berichtje naar het Drents Museum met in het kort een omschrijving van jouw idee.