Navigatie overslaan
10 juli 2024

Mat­thijs Röling (19432024): De jong­ste van de oude meesters

Het is met groot verdriet dat ons team heeft vernomen dat Matthijs Röling op 10 juli 2024 is overleden.  'Röling behoorde tot de absolute top van de Nederlandse figuratieve schilderkunst',  aldus Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum. 'Hij zal blijven voortleven in onze grote collectie schilderijen.' Matthijs Röling is 81 jaar geworden. 

Rebels en succesvol

Matthijs Röling was een van de meest toonaangevende figuratieve kunstenaars in Nederland. Nadat hij in 1973 begon met lesgeven aan de Academie Minerva in Groningen, inspireerde hij tientallen jonge kunstenaars. Samen staan zij bekend als de Noordelijke Realisten. 

De kunst van Röling kenmerkt zich door een liefde voor de werkelijkheid. Dikwijls zei hij: ‘Ik schilder gewoon wat ik mooi vind.’ Dat is te zien. Van intieme portretten tot bloeiende tuinen: Röling schilderde de realiteit op haar allermooist. 

Hoewel kunstcritici het werk van Röling lange tijd bestempelden als ouderwets of traditioneel, was zijn werk zeer geliefd bij het publiek. De kunstwerken werden vaak al voor de opening van een tentoonstelling verkocht. 

Interieur met schilder en zijn model
De Sterrenhemel uit Café De Eenhoorn

Relatie met het Drents Museum

In 1965 had Matthijs Röling zijn eerste museale solotentoonstelling in het Drents Museum. Na die tijd heeft de relatie tussen het museum en de kunstenaar zich ontwikkeld tot een warme vriendschap.  

Zo opende in 2005 de grote overzichtstentoonstelling Mimesis. Daarnaast heeft het museum, mede dankzij de schenking van Cees Röling, de grootste Röling-collectie ter wereld. Met de recente toevoeging van Museum De Buitenplaats in Eelde is ook het indrukwekkende Nijsinghhuis met muurschilderingen van Röling daarbij gekomen. 

De afgelopen tijd stond het museum in nauw contact met Röling, onder meer over de recente Röling-tentoonstelling in het Duitse Panoramamuseum in Bad Frankenhausen, de Röling-zaal in de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia en een groot overzichtsboek over de kunstenaar dat het museum in 2025 presenteert.  

Matthijs Röling, Zelfportret, 2007, collectie Drents Museum, langdurige bruikleen Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed | © c/o Pictoright Amsterdam 2024

Winter van zijn leven

De gezondheid van Matthijs Röling ging al langere tijd achteruit. In 2009 stopte hij met schilderen, omdat zijn rechterhand het niet meer volhield. Vorig jaar, rondom zijn tachtigste verjaardag, liet Röling weten dat hij zich in ‘de winter van zijn leven bevond’. 

Het Drents Museum wenst de familie Röling veel sterkte bij de verwerking van dit verlies. Het museum blijft het bijzondere verhaal van Röling ook in de toekomst vertellen. Wij zullen Matthijs herinneren als een warme man, eigenzinnige rebel en een groot kunstenaar.  

De jongste van de oude meesters

Vanaf zaterdag 13 juli tot en met zondag 1 september is er een kleine presentatie met vier schilderijen van Matthijs Röling te zien in de publiekshal van het Drents Museum

Matthijs Röling (1943-2024) - De jongste van de oude meesters