Navigatie overslaan
20 juni 2024

Drents Muse­um koopt laat­ste’ Drent­se Van Gogh aan

Landschap met een boerderij terug in Drenthe.

Het Drents Museum in Assen heeft een sleutelwerk in het vroege oeuvre van Vincent van Gogh (1853-1890) aangekocht. De aquarel Landschap met een boerderij was het enige Drentse werk in een privécollectie waarvan de verblijfplaats bekend is en dat nog op de markt kon komen. De aquarel verbleef 40 jaar in een Canadese familiecollectie en is zelden getoond. Landschap met een boerderij heeft een fenomenaal kleurenpalet. Van Gogh schildert het werk in 1883 tijdens zijn verblijf in Drenthe. Het laat zien dat zijn tijd op Drentse bodem vruchtbaar was. Het werk is een eerste aanzet naar de expressieve Franse meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken. De aankoop van het Drents Museum is een waardevolle toevoeging aan de Collectie Nederland. 

Ergens in Drenthe vindt Vincent van Gogh een kleine boerderij of hut, midden in een open veld. Hij schildert het natte, verlaten landschap in vibrerende roestkleuren en lilatinten. Het gedurfde kleurenpalet is en voorbode op het kleurrijke werk dat hem later wereldberoemd maakt. De aquarel Landschap met boerderij was de grote verrassing van de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe, die het Drents Museum in 2023 opende. Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum: ‘We zijn ontzettend blij dat we het werk hebben kunnen kopen, tien jaar nadat ons onderzoek naar de nalatenschap en betekenis van Drenthe voor Van Gogh begon. Het is een verhaal van ontwikkeling waarin het Drentse landschap de belangrijkste katalysator is.’

Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 24 x 35,5 cm, collectie Drents Museum

Op zoek naar een eigen stijl

In Drenthe schildert Vincent van Gogh figuren, boerenhuizen en turfbulten in schril contrast met het kale landschap, tegen de ondergaande zon. Hij bezoekt Hoogeveen, Nieuw- Amsterdam/Veenoord en Zweeloo. Zwoegend met vorm, verf en licht, zoekt hij naar een eigen stijl. Van Gogh werkt niet vaak met aquarelverf, maar om de kleur en de sfeer van het natte herfstlandschap weer te geven, is het de perfecte techniek. Met de aankoop van dit bijzondere werk heeft het Drents Museum drie Van Goghs in de collectie. Onkruid verbrandende boer is samen met het Van Gogh Museum in 2019 aangekocht. De topstukken zijn elk op hun eigen manier exemplarisch voor Van Goghs Drentse periode en de ontwikkeling die hij er doormaakte als kunstenaar.

Periode vol inspiratie en kleur

De drie maanden die Van Gogh in Drenthe doorbrengt zijn belangrijker voor zijn ontwikkeling dan tot nu toe gedacht werd. ‘De aquarel breekt met de gedachte dat de Drentse tijd donker en van weinig betekenis was. Het laat zien dat het hier juist gaat om een periode vol inspiratie, kleur en belofte’, concludeert Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum. Landschap met een boerderij is, samen met de twee Drentse Van Goghs die er al zijn, een prachtige aanwinst voor de een prachtige aanwinst voor de museale collectie in Drenthe.

Drentse Van Gogh komt thuis

Met steun van de provincie Drenthe, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Mondriaan Fonds, C&W de Boer Stichting, de VriendenLoterij, het Aankoopfonds Drents Museum en Stichting Vrienden van het Drents Museum is Van Goghs Landschap met een boerderij uit 1883 weer thuis, terug in Drenthe.