Navigatie overslaan
7 mei 2020

Nieu­we aan­winst Rosa Loy voor Drents Museum

Het Drents Museum heeft het schilderij Substanzen/Substances van de Duitse kunstenaar Rosa Loy aan de collectie toegevoegd. 

Het is de eerste keer dat het museum werk van een internationale kunstenaar heeft aangekocht. De aankoop is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Loy behoort tot de Neue Leipziger Schule-schilders, die het museum al geruime tijd volgt. Het Drents Museum toonde eerder werk van haar in de solotentoonstelling Bilder Bergen (2017/2018). Bezoekers van het Drents Museum kunnen de nieuwe aanwinst vanaf 1 juni 2020 komen bewonderen.

Internationaal perspectief
Directeur Harry Tupan is verheugd met de schenking van de Vrienden: ‘Het werk van Rosa Loy past perfect in onze collectie hedendaagse figuratieve kunst, waarbij de waarneming van de werkelijkheid het uitgangspunt is. We volgen de Leipziger kunstenaars al jaren. Zo hebben we in 2009 met Realisme uit Leipzig een uitvoerig overzicht van drie generaties schilders uit deze stad laten zien. Daarna volgden verschillende solopresentaties van Aris Kalaizis (2014), Laura Eckert (2015/2016), Rosa Loy (2017/2018) en David Schnell (2020). Nu is het tijd om ook actief internationaal werk te gaan verzamelen.’

Fantasiewereld
Al decennia lang werkt Rosa Loy aan een oeuvre waarin de vrouw centraal staat. Ze haalt haar inspiratie uit eigen ervaringen, herinneringen en ontmoetingen. De mens en de natuur lijken in Loys schilderijen soms letterlijk met elkaar vergroeid. Deze wereld van vrouwen en planten ligt het dichtst bij een fantasiewereld. Loy schildert in tempera verf, een verf op basis van ei en pigment. Dit resulteert in heldere kleuren die in dunne lagen over elkaar heen zijn gezet. Op deze manier creëert ze een zeer groot scala aan kleuren. Substanzen/Substances is een ‘typisch’ Rosa Loy schilderij: het is sprookjesachtig en geheimzinnig en weet de toeschouwer daarmee voortdurend geboeid te houden.

Biografie
Rosa Loy werd in 1958 in Zwickau (in de voormalige DDR) geboren. Na een studie tuinbouwkunde ging ze in 1985 naar de Hogeschool voor Grafiek en Boekkunst in Leipzig. Samen met haar man Neo Rauch woont en werkt ze in Leipzig. Loy en Rauch behoren tot de de belangrijkste vertegenwoordigers van de Neue Leipziger Schule.