Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Deze activiteit is afgelopen. Bekijk alle gepland activiteiten van het Drents Museum

 


 

Vincent Letters

Als kind wilde Barbara Stok later schrijver worden. Het liep anders. Ze werd een van de belangrijkste stripmakers van Nederland. Ramsey Nasr wilde als tiener striptekenaar worden. Zijn ‘beroep’ werd: dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler. Beiden zijn gelauwerde kunstenaars én beiden zijn geïnspireerd door schrijvende schilder Vincent van Gogh. Barbara Stok maakte de beeldroman Vincent. Ramsey Nasr schreef op basis van de brieven van Van Gogh poëzie.  

 

Ramsey Nasr is een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars. Hij is dichter, schrijver, essayist, vertaler, librettist, regisseur en acteur. Bekend van de hitserie Oogappels. In 2000 debuteerde hij met de bundel 27 gedichten & Geen lied. Hij werd stadsdichter en Dichter des Vaderlands. Tien jaar geleden werd Ramsey Nasr gegrepen door de literaire brieven van Vincent van Gogh. In de bundel De fundamenten (2021) plaatste Nasr de briefliteratuur van Van Gogh in een breder maatschappelijk kader. Voor Wij waren onder de betovering, het poëziegeschenk 2022, baseerde hij zich opnieuw op de brieven die Van Gogh schreef. De verzen bestaan uit Van Goghs eigen woorden, herschikt tot poëzie.
 

Poëtisch project 

In januari 2024 verschijnt Nasr’s nieuwe bundel Hierbij stuur ik u bloeiende boomen. Volgens hetzelfde methode haalt Nasr de woorden van Van Gogh los van hun context en chronologie, en herschikt ze tot poëzie. Tijdens het interview op 22 oktober geeft Nasr alvast een voorproefje van dit poëtisch project waarin hij ook zichzelf op het spel zet, dwars door de woorden van Van Gogh heen.

Barbara Stok is stripmaker en heeft inmiddels 14 boeken op haar naam staan. Het meest recente is De filosoof, de hond en de bruiloft, een actueel verhaal over een filosofie uit de Griekse oudheid. In 2009 won zij, als eerste vrouw, de Stripsschapprijs voor haar werk. 
 

Een stripverhaal waarin Vincent zichzelf zou herkennen
 

Op verzoek van het Van Gogh Museum schreef en tekende zij Vincent (2012). Hierin wordt Van Gogh tot leven gewekt in een strip. Het moest een strip worden waarin Vincent zichzelf zou herkennen. Stok baseerde zich op de brieven van Van Gogh en richtte zich op de laatste jaren van zijn leven. Inmiddels is Vincent in meer dan twintig landen verschenen en een internationale bestseller.
 

Moderator Annette Timmer gaat met Barbara en Ramsey in gesprek over hun persoonlijke interpretatie van Vincent van Gogh. Nasr en Stok dragen ook voor uit hun werk.

 

Praktische informatie

Wanneer:   Zondag 22 oktober 2023, 14.00 tot circa 15.30 uur
Voor wie:   Volwassenen
Prijs:   € 15,- (exclusief bezoek aan de tentoonstelling)
Tickets  niet meer verkrijgbaar, deze activiteit is uitverkocht

 

Binnenkomst

Vincent Letters begint om 14.00 uur in de Opkamer. Voor en na het programma kun je de tentoonstelling Op reis met Vincent en de rest van het museum bekijken.
Je kunt zelf bepalen op welk moment je binnenkomt (via de hoofdingang). We zijn geopend van 10.00 tot en met 17.00 uur.