Openingstijden:

dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
(let op: KINK is niet open op zondag)

+

Menu

Barbizon van het Noorden

In het najaar van 2019 gaat een langgekoesterde wens van het Drents Museum in vervulling. In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het museum werk van grote kunstenaars uit de 19de eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Werken van onder meer Israëls, Mesdag, Van Gogh, Liebermann en Wiegers maar ook van hedendaagse kunstenaars – uit eigen collectie aangevuld met belangrijke bruiklenen – brengen de unieke eigenschappen van Drenthe in beeld.  

Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de negentiende eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars de provincie ontdekten en op het doek vastlegden. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken. 

Het Drents Museum werkt voor dit project samen met Het Drentse Landschap. Deze stichting werd in 1934 opgericht en bestaat dit jaar 85 jaar. Het Drentse Landschap heeft de zorg over bijna 9.000 hectare natuur, ruim 270 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.