Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Helaas, deze tentoonstelling is al afgelopen. Wil je weten wat er nu te zien is? Kijk dan in het overzicht van tentoonstellingen die nu te zien zijn.


 

Charlotte Schleiffert – Tolerance Test

Van 20 februari  tot en met 8 mei 2022 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht. Tolerance Test gaat anderhalf jaar op tour langs diverse musea en tentoonstellingsruimten in Nederland. Het Drents Museum heeft de primeur. Voor het museum past Tolerance Test in een reeks van tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Bovendien sluit de tentoonstelling aan bij de collectiepijler hedendaags realisme.

Al decennialang schildert Charlotte Schleiffert (1967) hybride wezens: groteske types die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten. Schleifferts fantasiefiguren belichamen pure levensdrift. Het zijn ‘overlevers’, krijgers in de strijd om het bestaan. In de installatie Tolerance Test komen haar fantasiewezens in een kring bijeen.
 

 

Charlotte Schleiffert, Paris, 2012, gemengde techniek op papier, 300 x 150 cm
Charlotte Schleiffert, Black Antoinette, 2012, gemengde techniek op papier, 320 x 150 cm

Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij? Dat zal moeten blijken, want het publiek mag plaatsnemen in de kring.Tolerance Test presenteert een selectie van vijftien van de large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. In de tentoonstelling worden de tekeningen in kringopstelling geplaatst − bezoekers bekijken de werken vanuit het midden − en theatraal gepresenteerd met inzet van audioverhaal en belichting.

Voorstelling Tolerance Test

Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met actrice Kimberley Agyarko. De voorstellingen vinden plaats op zondag 24 april en 1 mei, aanvangstijd is 13.00 uur en het duurt circa 60 minuten. De kosten bedragen € 6 (exclusief museumentree). Bestel tickets voor de voorstelling via deze link  

Charlotte Schleiffert, installatie Tolerance Test, 2021 (Klik op de afbeeldingen om te vergroten)

Tolerantietest voor het publiek

Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De tentoonstelling is gerealiseerd door initiatiefnemer/curator Johan Idema, i.s.m. Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie).

De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?
 

Over Charlotte Schleiffert

Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in een voormalige tippelzone in het havengebied.

Initiatief

Tolerance Test is een initiatief van Johan Idema, curator/cultureel ondernemer en pleitbezorger voor vernieuwing in de kunstwereld. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd), het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, C & W De Boer Stichting, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel.