Navigatie overslaan

Prik­kel­arm museumbezoek

Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij proberen ervoor te zorgen dat iedereen zelfstandig en overal aan mee kan doen. Op deze pagina vind je informatie over de toegankelijkheid van ons gebouw, prikkelarme openstellingen en prikkelarme video's.

Toegankelijkheid gebouw

We hebben een modern en een historisch gedeelte. De oudbouw van het museum is niet geschikt voor een prikkelarm bezoek. Het prikkelniveau van dit monumentale gedeelte is hoog. Het prikkelniveau van de nieuwbouw van het museum, inclusief de grote tentoonstellingszaal, is lager. Hier bieden we geregeld prikkelarme openstellingen aan. 

Prikkelarm museumbezoek

Tijdens de reguliere openingstijden kan een museumbezoek enorm vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Het is daarom op bepaalde momenten mogelijk om de tentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver op een prikkelarme manier te bezoeken. 

Let op, momenteel zijn we in verbouwing en kunnen we niet aan alle voorwaarden voor een prikkelarm bezoek voldoen. We streven er echter naar om uw bezoek zo comfortabel mogelijk te maken en zullen ons best doen om eventuele overlast tot een minimum te beperken. We hopen op je begrip hiervoor.

Voor wie: mensen voor waarvoor een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden teveel prikkels met zich mee brengt
Wanneer:    zaterdag 20 juli, zondag 22 september, maandag 18 november en zaterdag 18 januari
Waar: grote tentoonstellingszaal
Prijs: €10,- per persoon

Hoe ziet een prikkelarm bezoek eruit?

Tijdens prikkelarme openstellingen laten we slechts een beperkt aantal bezoekers toe. Ook dimmen we de verlichting. Bevat een tentoonstelling geluiden of muziekfragmenten, dan zetten we die uit. Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving om het museum met zo min mogelijk omgevingsprikkels te beleven. Daarnaast is alle aanwezige medewerkers gevraagd om een zeer terughoudende, maar wel gastvrije houding aan te nemen. Ze spreken de bezoekers alleen op verzoek of bij calamiteiten aan. Op deze manier ontstaat er een rustige omgeving om de schilderijen met zo min mogelijk omgevingsprikkels te beleven.

In de tentoonstelling is een speciale ruimte gecreëerd waar je even tot rust kunt komen. Voor wie dat prettig vindt, zijn er oordoppen af te halen bij onze Infobalie. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen koptelefoon mee te nemen. Als extra service is er een museumdocent in de tentoonstelling aanwezig die op verzoek meer kan vertellen over de kunstwerken. 

In de week vóór de eerste prikkelarme openstelling plaatsen wij hier de handleiding die je helpt je voor te bereiden op jouw prikkelarme museumbezoek. 

Prikkelarme video's

De afgelopen tijd hebben wij verschillende digitale prikkelarme rondleidingen uitgebracht. Zo is er een prikkelarme video beschikbaar over de tentoonstelling van Sterven in Schoonheid (2023) en In de ban van Ararat (2022). Je kunt de video's gratis online bekijken via ons YouTube-kanaal. 

Prikkelarme video's