Navigatie overslaan
tentoonstelling

Aca­de­mie Miner­va in KINK

  • 18 april t/m 25 juni 2017
  • Drents Museum

Te zien in Kunst in De Nieuwe Kolk

Work in Progress II: the Sequel

Het Drents Museum heeft Academie Minerva uit Groningen uitgenodigd om van 18 april tot en met 25 juni 2017 werk van studenten in KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk) te laten zien. Onder de titel Work in Progress II: the Sequel tonen studenten van de masteropleidingen Painting en MADtech van het Frank Mohr Instituut hun werk in een tentoonstelling die voortdurend in beweging is. In ‘ploegendienst’ bouwen studenten aan een expositie die in feite nooit af is tot het moment dat deze de tentoonstellingsruimte weer verlaat. De tentoonstelling is een vervolg op Work in Progress (working title) die getoond is in Platform Minerva in december 2016.

Studenten van het Frank Mohr Instituut maken samen een tentoonstelling waarbij niet de hele groep gelijktijdig de tentoonstelling inricht, maar verdeeld in kleinere groepen van vier tot vijf studenten. De eerste groep begint met het inrichten van hun werk waarbij zij keuzes maken op inhoud en andere aspecten die van belang zijn bij het presenteren en interpreteren van een werk. Nadat deze groep in nauw overleg zijn werk heeft geïnstalleerd, komt de volgende groep studenten. Zij voegen hun werk toe aan dat van de eerste groep, waarbij ze veranderingen mogen aanbrengen in de eerdere opstelling. Daarna komt de derde groep die ook weer vrij is om de ruimte naar het inzicht van de groep in te richten. Op deze manier is het maken van een tentoonstelling niet alleen het tonen van een aantal individuele werken in dezelfde ruimte, maar moeten studenten hun werk ook in de context zien van dat van hun medestudenten, de ruimte en andere bepalende aspecten. Voor het publiek kan dit proces inzicht geven in het maken van een expositie en het geven van betekenis aan het geheel van de expositie.

Gedurende de tentoonstellingsperiode is er een publieke randprogrammering met workshops in relatie tot het getoonde werk, lezingen, rondleidingen en meetups waarbij een onderzoeksgroep van Academie Minerva de betekenis van het museum als plek onderzoekt. Welke transities zijn voor een museum nodig om nieuwe doelgroepen te bereiken? Een benadering vanuit verschillende perspectieven is daarvoor nodig. Dat kan lopen van stedenbouwkundige vraagstukken, ruimtelijk ontwerp tot de kern van het tentoongestelde werk zelf. Leidend in dit onderzoek is de vraag: Hoe ziet het publiek van de toekomst het museum en hoe ziet het museum het toekomstige publiek?  

De opening van de tentoonstelling van de eerste groep vindt plaats op woensdag 3 mei in KINK om 17.00 uur onder de titel: FOMO, Fragility of Missing Outcomes, om 15.00 uur voorafgegaan door een (Engelstalige) lezing van Leo Delfgaauw, docent en onderzoeker bij het Frank Mohr Instituut van de Hanzehogeschool Groningen.

Deelnemende kunstenaars zijn:

MADtech: Jian Gao, Kevin Perrin, Desta Matla, Šarūnė Paulauskaitė, Jakub Valtar, Kayleigh Beard, Mark Buitenwerf, Dennis Molema, Anna Trapenciere, Bouke Bommerson, Danja Politis, Wenbo Liu.
Painting: Zhixin Liao, Nokukhanya Langa, Willem Holtrop, Lisa Smithson, Andriana Plagketi,  
Roos van Dijk, Irene de Boer

Opening Work in Progress II: The Sequel
 
De opening vindt plaats op woensdag 3 mei 2017. Bekijk het programma op fmi.academieminerva.nl.

Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK)
Bezoekadres: Weiersstraat 1, Assen
Openingstijden: di t/m zo 11.00 – 17.00 uur  
In schoolvakanties ook op maandag geopend 
Entree gratis