Navigatie overslaan
tentoonstelling

Adri­a­na van Zoest

  • 13 september 2016 t/m 2 juli 2017
  • Drents Museum

Post Mortem

Adriana van Zoest (1966) schildert dode dieren. De ene keer is het een verkeersslachtoffer, een andere keer is het een vogeltje dat tegen een raam is aangevlogen. Van Zoest weet met haar fijne techniek de tederheid van de dood weer te geven en geeft zo de overleden beestjes een tweede leven. Van 13 september 2016 tot en met 2 juli 2017 te zien op de afdeling Hedendaags Realisme in het Drents Museum.

Adriana van Zoest gaat het aanpakken van moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Ze manipuleert het licht in haar werk, waardoor in zekere mate een vervreemdend beeld ontstaat. Rekening houdend met vorm, kleur, contrast en verschaling, ontstaan spannende composities die in een magistrale techniek worden vastgelegd.

Post Mortem
Haar topstukken zijn vanaf 13 september te zien in het Drents Museum. In deze werken worden de dieren zó neergezet dat het de toeschouwer niet onberoerd laat. Het dier wordt in het schilderij een monument voor de toekomst. De vereeuwiging van de dieren wijst naar de titel van de tentoonstelling Post Mortem. Ze blijven hierdoor onder ons, zodat ze als het ware onsterfelijk zijn geworden. 

Publicatie
Bij de tentoonstelling Post Mortem verschijnt een rijk geïllustreerd boek, waarin het werk van de afgelopen vijftien jaar van Adriana van Zoest wordt belicht.

Adriana van Zoest, 'Eendagskuiken', olieverf op doek, 55 x 80 cm
Adriana van Zoest, 'De egel', olieverf op doek, 30 x 40 cm