Navigatie overslaan
tentoonstelling

Alle vogels op een stokje

  • 4 oktober 2016 t/m 5 maart 2017
  • Drents Museum

Dieren in het Drents Museum

Van 4 oktober 2016 t/m 5 maart 2017 presenteert het Drents Museum een gevarieerde selectie dierenkunst uit zijn collectie Kunst 1885-1935. De tentoonstelling Alle vogels op een stokje – Dieren in het Drents Museum toont ongeveer honderd werken van kunstenaars als George Henri Lantman, Theo Colenbrander en Chris Lebeau.

Dieren als inspiratiebron
Van de runderen in de grotten van Lascaux en de draken op Chinees porselein tot de Balloon Dog van Jeff Koons en de Library of the Birds van Mark Dion: dieren hebben kunstenaars van over de hele wereld altijd geïnspireerd. Vanwege hun functie als model (om te tekenen ‘naar ’t leven’), om hun symboolfunctie en wegens hun bijzondere anatomie, vormen en kleuren. Dieren zijn hoofdonderwerp van veel 17de eeuwse schilderijen en jachtstillevens en verfraaien ook aardewerk en stoffen. In de 19de eeuw ontdekt een nieuwe generatie Franse beeldhouwers dieren als onderwerp van grote sculpturen. Zij worden ‘animaliers’ genoemd.

Nieuwe vormentaal
Niet alleen beeldend kunstenaars maar ook vormgevers kijken naar dieren. Vanaf 1880-1890 ontstaat een heel nieuwe vormentaal waarin planten en dieren in gestileerde vorm worden toegepast als versiering. In strakke, repeterende patronen op damast, heel natuurgetrouw op aardewerk of in hout gesneden als onderdeel van een meubel. De selectie dierenkunst die centraal staat in de tentoonstelling bestaat dan ook niet alleen uit schilderijen en tekeningen, maar laat ook meubels, aardewerk en sculpturen zien waarin dieren de hoofdrol spelen.