Navigatie overslaan
tentoonstelling
hedendaags realisme

Anto­nio López – Mees­ter van het Spaans realisme

  • 28 januari t/m 2 juni 2024
  • Drents Museum
Vanaf 28 januari 2024 is een overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936) te zien in de grote tentoonstellingszaal.

López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten -  tekeningen en beeldhouwwerk zijn te bewonderen. Voor de tentoonstelling werken we samen met Fundació Catalunya-La Pedrera in Barcelona, waar in september 2023 in het Gaudí-huis Casa Milà een grote tentoonstelling over López is geopend.

gedetailleerde werken

Antonio López staat bekend om zijn extreem gedetailleerde werkwijze. Een van zijn stadsgezichten van Madrid – het schilderij Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas, te zien in de tentoonstelling in Assen - kostte hem zelfs zestien jaar om af te maken, uiteraard met tussenpozen. López kiest er vaak voor om elk jaar op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek terug te keren. Het is kenmerkend voor zijn kunst: López probeert altijd de essentie van een object te vangen. Dat doet hij door niets aan het toeval over te laten. Licht, kleur en vorm: alles wordt aandachtig bestudeerd en nagebootst. Daarmee tovert hij alledaagse onderwerpen om tot rijke kunstwerken. 

Wereldwijd bekend

In 1993, 2008 en 2011 heeft Antonio Lopéz grote solotentoonstellingen in Museo Reina Sofía (Madrid), Museum of Fine Arts (Boston) en Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid). In 2014 levert hij een monumentaal schilderij van de Spaanse koninklijke familie af, waar hij overigens in 1994 al aan begon. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld, zoals in de Hamburger Kunsthalle in Hamburg, Museo Reina Sofía in Madrid en het Museum of Modern Art in New York.

Bekend is Antonio López ook geworden door de film El sol del membrillo. In deze film uit 1992, geregisseerd door Victor Erice en bekroond met meerdere prijzen op het filmfestival van Cannes, wordt López maandenlang gefilmd terwijl hij een kweepeerboompje naschildert in zijn achtertuin. Tot op de dag van vandaag is het een absolute klassieker binnen de filmgeschiedenis.

Antonio Lopez Garcia, Het diner, 1971-1980, olieverf op paneel, 89 x 101 cm, collectie kunstenaar. C/o Pictoright Amsterdam
Antonio López, Carmen dormida [Carmen slaapt], 2008, brons, 243 x 200 x 228 cm, Fundació Sorigué (Lleida). C/o Pictoright Amsterdam 2024
Antonio López, Nevera de hielo [Ijskast], 1966, Privécollectie (Madrid)

‘‘In Spanje is hij een bekend kunstenaar, maar in onze contreien wordt zijn werk eigenlijk nooit tentoongesteld.’ […] ‘Het Drents Museum stelt hier een welbesteed leven tentoon.'’

Gijsbert van der Wal, NRC

Antonio López – Meester van het Spaans realisme is te zien van 28 januari tot en met 2 juni 2024 en past in de serie tentoonstellingen van internationaal realisme, zoals The American Dream over Amerikaans realisme (2017), Sprezzatura over Italiaans realisme (2019) en Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo (2021). Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie met bijdrages van Nederlandse en Spaanse auteurs.