Christine en Janus van Zeegen
- 30 maart t/m 15 september 2024
- Drents Museum
De eerste overzichtstentoonstelling over het wonderlijke kunstenaarspaar Christine en Janus van Zeegen.
Textielkunstenaar Christine van Zeegen (1890-1973) en haar broer Janus (1881-1961), kunstschilder, werken begin 1900 op een bijzondere manier samen. Janus maakt lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld en Christine vertaalt deze naar eigen inzicht in kleurrijke borduursels.
Hun kunst is in veel opzichten vernieuwend. Het kunstnaaldwerk van Christine is razend populair in haar tijd. Janus experimenteert met glas, zand en andere materialen in de verf. Het kunstenaarspaar krijgt lof van onder meer Hendrik Petrus Berlage, Jan Toorop en Jan Sluijters. Toch zijn ze vandaag de dag vrijwel vergeten.
‘Na honderd jaar krijgt hun werk terecht weer de aandacht die het verdient.’
In de collectie beeldende en toegepaste kunst rond 1900 van het Drents Museum bevinden zich maar liefst 236 werken van het bijzondere duo. Een deel daarvan wordt nu voor het eerst in de geschiedenis getoond in een eigen tentoonstelling en een publicatie. Hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth is uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen.
Vernieuwers in draad en verf
De borduurkunst van Christine van Zeegen is vooruitstrevend. Soms gebruikt ze losse draden. Ze speelt met loshangende draden, herhaalde stipjespatronen en kiest voor ongebruikelijke composities. Vaak heeft het werk een symbolistische ondertoon. Haar kunst wordt goed ontvangen, Christine is de kostwinner in huis.
Experimentele materiekunst
Je zou Janus van Zeegen kunnen beschouwen als de eerste materiekunstenaar in Nederland. maakt schilderijen van spectaculaire natuurverschijnselen en onderwatertaferelen. In talloze potloodtekeningen zet hij de contouren neer van bidsprinkhanen, phoenixhanen, uilen en diepzeevissen. Soms als basis voor zijn eigen schilderijen, soms voor de kunstnaaldwerken van zijn zus.
Doorborduren
Tijdens de tentoonstelling reist er een naaldkunstwerk door Drenthe. Er wordt door negen handwerkclubs aan het doek gewerkt. Het reizende doorborduurwerk is tegen het eind van de tentoonstelling in het Drents Museum te bewonderen.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: Christine en Janus van Zeegen in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bevindt zich op dit moment vanwege de verbouwing grotendeels in het depot. Daarom onze collectie archeologie (waaronder de kano van Pesse, het meisje van Yde en de andere veenlichamen), de collectie Drentse geschiedenis, Kunst rond 1900 en hedendaags realisme niet te zien. We verwachten dat Labyrinthia geopend wordt in de loop van 2024. Klik hier voor een overzicht van de huidige tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp of ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek meer dan 2000 objecten van uit de collectie van het Drents Museum. Leer meer over je favoriete of ontdek nieuwe.