Navigatie overslaan
tentoonstelling

De Moe­der De Vrouw

  • 15 januari t/m 13 april 2019
  • Drents Museum

Te zien in Kunst in De Nieuwe Kolk

Van 15 januari en met 13 april 2019 toont het Drents Museum in de tentoonstellingsruimte Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK) werk met als thema ‘de moeder - de vrouw’. Hiermee sluit het museum aan op het veelbesproken Boekenweekthema van 2019, naar het gelijknamige en bekende gedicht van Martinus Nijhoff uit 1934. De tentoonstelling De Moeder de Vrouw geeft met meer dan vijftig schilderijen, tekeningen, grafiek en nieuwe media een beeld van hoe de rollen van vrouwen in de periode 1885 tot 2014 zijn veranderd. Het getoonde werk komt uit de eigen collectie van het Drents Museum, aangevuld met bruiklenen uit verzamelingen van kunstenaars en musea. 

De vrouw in de beeldende kunst
Het veelbesproken Boekenweekthema inspireerde het Drents Museum om op zoek te gaan naar vrouwen in de eigen collectie en de rollen waarin zij worden afgebeeld. Om verleden en heden naast elkaar te kunnen zetten, zijn bruiklenen opgenomen uit andere verzamelingen, naast werk uit eigen collectie. Het resultaat is een tentoonstelling met werk uit de periode 1885-2014 waarin de vrouw niet alleen als moeder centraal staat maar ook in andere rollen. Er is onder meer werk te zien van Nederlandse kunstenaars als Charlotte Schleiffert, Atousa Bandeh, L.A. Raeven, Bertha van Hasselt, Marianne Aartsen, Pedro Bakker, Emo Verkerk, Hans Hoekstra, Johan Haanstra, Rudy Seidel, Simon Maris, Jan Sluijters, Theo Molkenboer, Salomon Garf, Andre Idserda en Edouard Frankfort. 

Boekenweekthema 2019
De aankondiging van het Boekenweekthema ‘De moeder – de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff uit 1934, deed veel stof opwaaien. Het protest gold voornamelijk voor de traditionele opvatting van de vrouw die in het gedicht tot uiting komt en het feit dat dit jaar het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay door mannen geschreven worden. De Boekenweek vindt plaats van 23 tot en met 31 maart 2019. 

KINK
Tentoonstellingsruimte KINK is een dynamische ontmoetingsplek waar je hedendaagse kunst en design kunt bekijken en actief kunt beleven. Bij de tentoonstelling De Moeder de Vrouw worden verschillende activiteiten rond het thema georganiseerd in samenwerking met DNK. Kijk op onze activiteitenpagina voor meer informatie. KINK is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Adres: Weiersstraat 1, Assen.