Navigatie overslaan
tentoonstelling

Her­mann Markard

  • 20 januari t/m 26 oktober 2018
  • Drents Museum

Figuurstukken

Hermann Markard (1926) tekent en schildert sinds 1980 uitsluitend menselijke figuren. Door zijn financiële onafhankelijkheid kon Markard in volledige artistieke vrijheid een oeuvre scheppen. Een oeuvre dat gedurende de jaren groeide en tegelijkertijd met zijn maker mee evolueerde. Een keuze uit de tekeningen en schilderijen van Hermann Markard is onder de titel Figuurstukken van 20 januari tot en met 28 oktober 2018 te zien in het Drents Museum.

Ooit startte Markard met het schilderen van stillevens van een enkel object zoals een biet of een ei op een tafellaken. Vervolgens is hij ook mensen gaan schilderen, te beginnen met een zelfportret.
Momenteel schildert Markard vrijwel uitsluitend mensen. Hij zegt hier zelf over: ‘Het heeft niets met psychologie te maken. Ik beschouw mijn werk als een dialoog tussen datgene wat ik zie en wat ik daar als het ware op antwoord. De wisselwerking tussen mij en mijn modellen is daarbij onmisbaar. De interactie tussen twee mensen is zoiets ongrijpbaars en fascinerends; soms lijk je een en dan ineens sta je op grote afstand van elkaar of zelfs lijnrecht tegenover elkaar, als in een magnetisch krachtenveld. Dit mechanisme werkt niet bij landschappen of stillevens. Ik streef er niet naar mijn modellen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Ik denk dat juist de kracht van figuurstukken is dat de beschouwer geïnteresseerd raakt in de figuur zonder de afgebeelde te kennen. Schilderen doe ik altijd zonder de aanwezigheid van een model.’

Bij de tentoonstelling Hermann Markard - Figuurstukken verschijnt een publicatie met een tekstbijdrage van Anne van Lienden van WBOOKS in samenwerking met het Drents Museum.