Navigatie overslaan
tentoonstelling

In dank aan­vaard: Gustaaf van de Wall Per­né (18771911)

  • 12 mei 2019 t/m 9 februari 2020
  • Drents Museum

Schenking uit de collectie M. Rumpff

Van 12 mei tot en met 9 februari 2020 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Gustaaf van de Wall Perné (1877-1911) – Schenking uit de collectie M. Rumpff. In de expositie worden de meest belangrijke werken van de Nederlandse kunstenaar Gustaaf van de Wall Perné getoond, waaronder het schilderij Psyche. Daarnaast zijn er werken op papier, boekbanden, houten decoratiestukken en een meubelstuk te zien. De kunstwerken van Van de Wall Perné laten op een unieke manier de tijdsgeest en drijfveren van kunstenaars rond 1900 zien.

Van de Wall Perné
Gustaaf F. van de Wall Perné is een veelzijdig kunstenaar uit de Nederlandse kunstwereld rond 1900. Als een echte man van zijn tijd, beoefende hij meerdere disciplines. Zo was hij tegelijkertijd ontwerper van boekbanden, illustrator, schilder, meubelontwerper en ontwerper van reformkleding. Hij begaf zich in de belangrijke kunstkringen van het moment en discussieerde met kunstenaars als Piet Mondriaan over de ontwikkeling van de moderne kunst. Van de Wall Perné schreef meerdere artikelen over zijn ideeën. Omdat hij jong gestorven is en de ontwikkelingen in de kunst razendsnel voortgingen, is hij in de vergetelheid geraakt. Toch illustreert zijn werk op een unieke manier de tijdsgeest en drijfveren van kunstenaars rond 1900. Door zijn multidisciplinaire werkzaamheden laat hij een mooie verbinding zien tussen beeldende kunst en kunstnijverheid. Gustaafs werken benadrukken het verhaal dat het Drents Museum wil vertellen over deze periode: de samensmelting van kunst en maatschappij in de nieuwe kunst. 

M. Rumpff
De heer M. Rumpff heeft zonder meer de meest belangrijke werken van Gustaaf van de Wall Perné verzameld. De collectie is divers en bestaat uit schilderijen, werken op papier (tekeningen, aquarellen, originele boekillustraties en versieringen), boekbanden, houten decoratiestukken afkomstig uit Gustaafs atelierwoning en een meubelstuk. Rumpff heeft zijn verzameling geschonken aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed die het in langdurig bruikleen heeft ondergebracht bij het Drents Museum. 

De tentoonstelling Gustaaf van de Wall Perné (1877-1911) – Schenking uit de collectie M. Rumpff is tot en met 9 februari 2020 te zien in het Drents Museum.
 
De verzameling die door de heer Rumpff bijeengebracht is, is zonder meer de meest belangrijke en representatieve collectie van het werk van Gustaaf F. van de Wall Perné die er is. De collectie is divers en bestaat uit: schilderijen, werken op papier (tekeningen, aquarellen, originele boekillustraties en versieringen), boekbanden, houten decoratiestukken afkomstig uit de atelierwoning, en een meubelstuk. De collectie bevat een groot aantal sleutelstukken binnen het oeuvre van de kunstenaar zoals het schilderij Psyche en alle tekeningen voor De Edda. 

Gustaaf van de Wall Perné (1877-1911), 'Vrouwtje van Stavoren', ongedateerd, olieverf op doek, 100 x 140 cm, collectie Drents Museum, langdurig bruikleen van de RCE