Navigatie overslaan
tentoonstelling

Mir­jam Völ­ker – Fal­sche Flagge

  • 28 september 2024 t/m 2 maart 2025
  • Drents Museum

Mirjam Völker - Falsche Flagge is de eerste solotentoonstelling van Völker in Nederland. Hierin is haar omvangrijke installatie van een hut te zien, samen met schilderijen, tekeningen en video’s.  

Boomhutten, huisjes, voertuigcabines en stacaravans staan centraal in het werk van de Duitse kunstenaar Mirjam Völker (1977). Normaal gezien zijn deze bouwsels schuilplaatsen en toevluchtsoorden: veilige plekken die beschutting bieden tegen het weer en aanvallen van buitenaf. Toch vallen de bouwsels die Völker schildert, timmert en filmt bijna uit elkaar van ellende. Ze zijn in elkaar geflanst met hout, golfplaten en dekzeilen. Ze staan verlaten in het landschap, overwoekert door de natuur. Er is geen persoon te zien, maar toch is de aanwezigheid van de mens ongemakkelijk voelbaar. De hutten van Völker zijn het centrale thema binnen deze presentatie. 

De mystiek die rondom het werk van Mirjam Völker hangt, sluit aan bij het werk van de zogenoemde Neue Leipziger Schule. Deze kunstenaars maken kunst gebaseerd op de realiteit, maar voegen elementen toe die je op het verkeerde spoor zetten. Daardoor doet het werk altijd wat surrealistisch aan. Het Drents Museum organiseerde in 2009 de eerste tentoonstelling over de Neue Leipziger Schule in Nederland. Sindsdien heeft het museum tentoonstellingen georganiseerd met werk van onder meer Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer, Kristina Schuldt en Neo Rauch. Mirjam Völker - Falsche Flagge is de eerste solotentoonstelling van Völker in Nederland. Hierin is haar omvangrijke installatie van een hut te zien, samen met schilderijen, tekeningen en video’s.