Navigatie overslaan
tentoonstelling

Sam Druk­ker

  • 9 april t/m 17 juli 2022
  • Drents Museum

De man in de spiegel

Helaas, deze tentoonstelling is al afgelopen. Wil je weten wat er nu te zien is? Kijk dan in het overzicht van tentoonstellingen die nu te zien zijn.

Van 10 april tot en met 17 juli 2022 geeft het Drents Museum het podium aan kunstenaar Sam Drukker. In de Abdijkerk van het museum zijn in de overzichtstentoonstelling De man in de spiegel 100 zelfportretten van Drukker te zien uit de periode 1980 tot nu. Het is voor het eerst dat de zelfportretten van Drukker op deze wijze in de belangstelling staan. Een uitgesproken oeuvre dat hij in veertig jaar tijd heeft opgebouwd en nu voor het voetlicht wordt gebracht.

Sam Drukker (1957) is dit jaar veertig jaar kunstenaar. Hij schildert de mens in al zijn facetten op zijn kenmerkende eigenzinnige manier. Met trefzekere penseelstreken zet Drukker de geportretteerde neer. De innerlijke wereld en onvolmaaktheid staan hierbij centraal. Op geheel eigen wijze geeft hij invulling aan een klassiek geworden genre waarbij kunstenaar, de spiegel en het doek in een driehoeksverhouding met elkaar in dialoog gaan. Naast doek gebruikt hij oude materialen als ondergrond, zoals hout, dekzeil, zonwering en legertenten. Hij heeft inmiddels honderden schilderijen en tekeningen gemaakt, vooral van mensen. En regelmatig is hij zelf het model. Sam Drukker: 'Voor de tentoonstelling heb ik een selectie uit 180 zelfportretten gemaakt. Ik maak ze om te oefenen, te proberen en te reflecteren. Als ik mezelf schilder, durf ik meer te experimenteren. Het is een sensatie om alle werken nu bij elkaar te zien.'

De man in de spiegel
Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van Peter de Kimpe, die eerder tentoonstellingen maakte voor het Van Gogh Museum en het Groninger Museum. Drukkers zelfportretten worden in de tentoonstelling op een heel bijzondere manier gegroepeerd. Met als hoogtepunt een panoramawand met 25 schilderijen, die samen een vogelvlucht lijken te vormen. De spiegelwand ertegenover maakt het spectaculair. In de tentoonstelling wordt de gelijknamige film De man in de spiegel getoond van Ben Geraerts, Lena Drukker en Erik Verhulst, die mede in samenwerking met het Drents Museum tot stand is gekomen. Op 15 mei verzorgt Sam Drukker een lezing in het Drents Museum. Meer informatie over de randprogrammering volgt binnenkort op drentsmuseum.nl 

Gelijknamige publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Sam Drukker. De man in de spiegel. Zelfportretten (WBOOKS, Zwolle). In de publicatie en tentoonstelling worden 100 zelfportretten van Drukker getoond uit de afgelopen veertig jaar. In het boek staan meerdere tekstbijdragen, onder andere van schrijver Arnon Grunberg. De publicatie is €24,95 en is vanaf 10 april 2022 verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en bij de boekhandel. 

Sam Drukker
Sam Drukker groeide op in Assen en woont in Amsterdam. Hij studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij onder meer les kreeg van Matthijs Röling. Daarnaast volgde hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen. Zijn eerste museale tentoonstelling Dames en Heren in 1999 was in het Drents Museum. In 2011 werd Drukker verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. Vele exposities later in binnen- en buitenland is Sam Drukker weer terug in het Drents Museum, nu met uitsluitend zelfportretten. Naast het schilderen geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. 

Tentoonstelling zelfportretten Drents Museum
Het Drents Museum verzamelt zelfportretten van kunstenaars die door het museum worden gevolgd. De collectie bestaat inmiddels uit enkele honderden zelfportretten, waaronder een vijftal van Drukker. Van 19 februari tot en met 4 september 2022 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit de collectie. Sam Drukker heeft voor deze tentoonstelling de zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum gekozen.

Meer werk van Sam Drukker zien?
De tentoonstelling  Sam Drukker - Onderweg in Museum JAN toont schilderijen en tekeningen van kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) gemaakt tussen 2010 en 2021. Drukker staat bekend om zijn portretten die hij schildert met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen. In zijn werk vangt hij mensen in al hun verschillende facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarin de geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.