Navigatie overslaan
tentoonstelling

Schil­ders van Drenthe

  • 22 november 2022 t/m 29 mei 2023
  • Drents Museum

Nieuwe aanwinsten

Wilde, woeste en weelderige natuur. Daar zijn kunstenaars in de negentiende eeuw naar op zoek.  Vanaf circa 1850 trekken ze massaal naar Drenthe. Het landschap is er nog ongerept en je vindt er nauwelijks steden of fabrieken. Dat is in de rest van Nederland wel anders. Daar wordt veel industrie gebouwd: wegen, havens en fabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond. Kunstenaars vinden Drenthe fantastisch. Ze tekenen en schilderen erop los: boerderijen, koeien en schaapskuddes vormen het decor. 

De meeste kunstenaars die Drenthe bezoeken, zijn afkomstig van de Haagse School. Dat is een kunststroming die ontstond aan het einde van de negentiende eeuw. De kunstenaars binnen deze school kiezen vaak landschappen als hun onderwerp. Met hun vlugge penseelstreken en lichteffecten zijn hun schilderijen een feestje om naar te kijken.  

In het prentenkabinet hangt nu een selectie van deze Haagse School. Zestal recentelijke aanwinsten worden er getoond. Jarenlang hingen deze werken aan de muur bij particulieren, maar nu worden ze onder de best mogelijke omstandigheden door het Drents Museum bewaard. Zodat de schilderijen nog jaren mee zullen gaan! 

De collectie Schilders van Drenthe van het Drents Museum is ondertussen al uitgegroeid tot een collectie van honderden schilderijen en tekeningen. Elk jaar worden er weer nieuwe werken toegevoegd. Het Drents Museum laat daarom met veel plezier een klein deel van deze collectie zien.

Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen (1835-1925), Drents landschap met koeien en boerin, datering onbekend, olieverf op doek. Schenking van Jan Hasker en Betty Jonkman

Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen (1835-1925), Drents landschap met koeien en boerin, datering onbekend, olieverf op doek. Schenking van JanHasker en Betty Jonkman