Navigatie overslaan
tentoonstelling

Schit­te­ren­de aan­winst zilver

  • 12 december 2017 t/m 25 maart 2018
  • Drents Museum

Met de steun van de Vereniging Rembrandt en de Bankgiro Loterij heeft het Drents Museum negen prachtige zilverobjecten uit de Collectie Krekel aangekocht.

Het Drents Museum presenteert de nieuwe zilveren aanwinsten van 12 december 2017 tot en met  25 maart 2018. Bijzonder aan de aankoop is dat het Drents Museum met Museum Boijmans van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven heeft samengewerkt om een groot deel van deze collectie voor het Nederlands openbaar kunstbezit te behouden.

Topstukken toegevoegd aan collectie
Het Drents Museum is ongelofelijk blij met de aanwinsten. Conservator Willemijn Lindenhovius licht toe: 'Dankzij deze aankopen - topstukken van beeldbepalende kunstenaars uit de periode rond 1900 - kan het museum de kwaliteit van de collectie Kunst 1885-1935 verder ontwikkelen.'

Bij de selectie uit de Collectie Krekel heeft het Drents Museum gekozen voor ‘building on strengths’: representatieve objecten van belangrijke kunstenaars die in de collectie al goed vertegenwoordigd zijn: een 4-delig theeservies, een melkkan, een ovale bak, een kinderbeker en een toiletdoos met email van Jan Eisenloeffel. Daarnaast is gekozen voor een internationaal accent. De beker van Koloman Moser (Wiener Werkstätte), de vaas van Wolfers Frères en de theelepels van Mackintosh voorzien de museumcollectie op dit gebied van een internationale context.

Bonbonschaal met ‘schwung’
Een zeer bijzondere aanwinst uit de Collectie Krekel is de bonbonschaal naar ontwerp van Mathieu Lauweriks, uitgevoerd door Frans Zwollo sr bij de Hagener Silberschmiede, het Duitse edelsmeedatelier dat zij samen leidden. Willemijn Lindenhovius: 'Het is een buitengewoon sierlijk en elegant stuk. De ‘beweging’ die erin zit is een vooruitwijzing naar de ‘schwung’ van de Amsterdamse School. Bovendien vormt de bonbonschaal een gedroomd ensemble met een platte schaal uit hetzelfde jaar van dezelfde makers, die te zien is in de vaste collectiepresentatie van het museum.'

Collectie Krekel
De Collectie Krekel is over een periode van 45 jaar bijeengebracht door mevrouw Annelies Krekel. De verzameling is in diverse musea in binnen- en buitenland getoond en geniet een grote reputatie onder kenners van zilver. De complete collectie bestaat uit ongeveer 140 stukken en bevat representatieve voorbeelden van toonaangevende ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880-1940, zoals de ateliers van Begeer en Van Kempen, Josef Hoffmann, Jan Eisenloeffel en Charles Rennie Mackintosh. Alle belangrijke stromingen en momenten uit deze decennia, waaronder Bauhaus, de Wiener Werkstätte en de Arts & Craftsbeweging, zijn in de Collectie Krekel vertegenwoordigd.