Navigatie overslaan
tentoonstelling

Stijn Riet­man

  • 20 maart t/m 4 september 2016
  • Drents Museum

Bittersweet

Van 20 maart tot en met 4 september is in het Drents Museum het werk van Stijn Rietman (1979) te zien. De Friese schilder studeerde in 2006 af aan Academie Minerva in Groningen, waar hij les kreeg van zijn voorbeeld Matthijs Röling. Rietman, die landschappen, portretten en stillevens schildert, won afgelopen jaar de Gerrit van Houten Atelierprijs.

Leermeester
Tijdens zijn eindexamenjaar ging Rietman in de leer bij Pieter Pander. 'Ik denk dat Pieter mij in technische zin het meest heeft geleerd', zegt hij zelf. In zijn vroege werk is de invloed van Pander dan ook goed merkbaar. Tegenwoordig wordt Rietman meer gegrepen door kleur en licht, zoals te zien is in zijn landschappen. Een aantal daarvan is te zien in de tentoonstelling.

Zelfportretten en stillevens
Daarnaast toont de schilder enkele zelfportretten, waarin hij de spot met zichzelf drijft. Humor en experimenteren zijn belangrijke elementen in het werk van de kunstenaar: 'Ik gebruik mijzelf als proefkonijn. In mijn zelfportretten ervaar ik veel schilderkundige vrijheid.'
Ook zijn stillevens hebben een randje. Volgens Rietman hoeft niet alles lieflijk en braaf te zijn. Alledaagse voorwerpen krijgen een eigen podium doordat Rietman ze met aandacht voor detail schildert maar tegelijk de kunst van het weglaten beheerst. Hij maakt gebruik van verrassende composities waarin de leegte een steeds grotere rol speelt. Het effect is een vervreemdend, soms zelfs ongemakkelijk gevoel. Hoe dan ook zoekt Rietman graag het spanningsveld op.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is de gelijknamige publicatie verschenen, een uitgave van WBOOKS. Het boek is verkrijgbaar in onze Museumshop en kost € 24,95.