Navigatie overslaan
tentoonstelling

Tilo Baum­gär­tel

  • 14 oktober 2023 t/m 3 maart 2024
  • Drents Museum

Vanaf 14 oktober 2023 presenteert het Drents Museum in de Abdijkerk de tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Saša Bogojev en toont een overzicht van schilderijen, (digitale) tekeningen en videokunst van Leipziger hedendaagse realist Tilo Baumgärtel (1972). Das selbe Wasser - te zien tot en met 3 maart 2024 - past in de serie tentoonstellingen van het Drents Museum over kunstenaars van de (Neue) Leipziger Schule.

Kamers vol fragmenten
Het uitgangspunt voor Tilo Baumgärtels werk is altijd de zichtbare werkelijkheid. Zijn inspiratie haalt hij uit eigen waargebeurde herinneringen, maar ook uit bijvoorbeeld documentaires of boeken. Die verschillende inspiratiebronnen brengt de kunstenaar samen. Zelf noemt Baumgärtel zijn werken ‘kamers vol fragmenten’. Die ‘kamers’ zijn als een screenshot uit een film die hij graag zou willen zien, waarbij hij het verhaal nooit helemaal uitwerkt. Zijn werk toont de stilte voor de storm, een sprookjesachtige wereld waarin kleurrijke figuren en vervreemdende achtergronden de bezoeker meenemen en uitdagen om zelf het verhaal verder in te vullen. In Das selbe Wasser neemt het Drents Museum de bezoeker via schilderijen, (digitale)tekeningen en videokunst mee naar deze sprookjesachtige wereld.

Beeldend werk en videokunst
Alumni en docenten van de Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) worden vaak gezamenlijk de (Neue) Leipziger Schule genoemd. Hun stijlen en technieken verschillen, maar de kunstenaars worden allemaal geïnspireerd door de realiteit. Tilo Baumgärtel studeerde aan de HGB. Hij kreeg les van onder andere schilder Arno Rink en deelde een studioruimte met Neo Rauch. Aanvankelijk begon Baumgärtel de opleiding met interesse voor fotografie en film, later stapte hij over op de schilderkunst. Vandaag de dag maakt Baumgärtel naast beeldend werk nog steeds videokunst.

Elmsturm (2013)

Der grüngraue Tag (2014)

Nelly (2018) - Filmstill animatiefilm met geluid / Steadicam (2023)

Digitale 3D-tekening

Pagina uit schetsboek

Aankoop: Baboom van Tilo Baumgärtel

Ons museum heeft het kunstwerk Baboom van kunstenaar Tilo Baumgärtel (1972) aangekocht met steun van de VriendenLoterij. Het 270 centimeter brede schilderij is geïnspireerd op een droom over de reis die Baumgärtels vriendin maakte door de jungle. Het werk is te zien in deze tentoonstelling en is een aanvulling op de verzameling (Neue) Leipziger Schule-werken in onze colectie. Lees meer over de aankoop van Baboom
 

Neue Leipziger Schule
De tentoonstelling Tilo Baumgärtel – Das selbe Wasser maakt deel uit van een serie solotentoonstellingen van de Neue Leipziger Schule. Onder meer Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer, Kristina Schuldt en Neo Rauch gingen Baumgärtel voor. Voor de collectie hedendaagse figuratieve kunst volgt het Drents Museum - naast Academie Minerva in Groningen - al jaren de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. 

De tentoonstelling wordt samengesteld door gastconservator Saša Bogojev. De Kroatische conservator woont en werkt al een aantal jaar in Nederland en heeft wereldwijd bijgedragen aan vele tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse figuratieve schilderkunst.

Tilo Baumgärtel - Das selbe Wasser

Tilo Baumgärtel - Das selbe Wasser

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met onder meer een bijdrage van gastconservator Saša Bogojev. Het boek is een uitgave van Waanders Uitgevers in Zwolle, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum of via de website van Dutch Museum Giftshop.