Navigatie overslaan
tentoonstelling

Tom Claas­sen

  • 1 juli t/m 3 september 2017
  • Drents Museum

Te zien in Kunst in De Nieuwe Kolk

Kunstenaar Tom Claassen (1964), bekend van onder meer de grote olifanten langs de A6 in de polder, maakt beelden van dieren, waarbij hij typerende aspecten steeds uitvergroot. Zijn beelden zijn van indrukwekkend formaat en daardoor niet te missen.  Een selectie van zijn werk is gelijktijdig te zien in Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK) en de Gouverneurstuin, van 1 juli t/m 3 september 2017.

Uitvergroot en karikaturaal
De beelden van Claassen zijn groot. Hij gebruikt de uitvergroting om de nadruk te leggen op bepaalde karakteristieke kenmerken van zijn mens- en dierfiguren. Dat gaat gepaard met een subtiele vorm van humor. De situatie waarin Claassen zijn figuren plaatst, doet denken aan cartoons. Dit maakt de beelden dan ook zo bijzonder, want binnen de ‘serieuze’ beeldende kunst komen nauwelijks karikaturale beelden voor.

Nieuw werk
In zijn expositie in KINK speelt Tom Claassen met contrasten. Hij plaatst verschillende materialen tegenover elkaar, zoals rul zout tegenover hard aluminium, glimmende materialen tegenover doffe, holle tegenover bolle en groot tegenover klein. De gekozen beelden zijn, gespeend van elke heldhaftigheid, juist heel gewoon. Wel zijn ze omvangrijk, zoals we van Claassen gewend zijn. Naast grote beelden van glimmende konijnen zijn er ook modellen van elders uitgevoerde beelden te zien. Daarnaast presenteert Tom Claassen in zijn tentoonstelling in KINK tevens nieuwe beelden, gemaakt met hout en zout.