Sinti en Roma worden wereldwijd al eeuwenlang onderdrukt en vervolgd. Eeuwenlang gestigmatiseerd als ‘rondtrekkende dieven’ en ‘vagebonden’. Mensen ‘zonder enige vorm van zeden’. Op 16 en 17 mei 1944 vond in tenminste 19 gemeenten in Nederland een landelijke razzia plaats. 578 Sinti, Roma en reizigers werden opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork. Drie dagen later volgde voor 245 Sinti en Roma deportatie naar Auschwitz-Birkenau. Van hen zouden uiteindelijk slecht 31 mannen, vrouwen en kinderen de oorlog overleven.
Tijdens deze lezing vertelt historicus Bas Kortholt (1982), hoofd onderzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, aan de hand van onder meer bijzondere filmfragmenten over de beeldvorming die er rond Sinti, Roma en reizigers bestaat, de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de doorwerking die de geschiedenis op hedendaagse generaties heeft gehad.
Speciale aandacht is er voor het Drentse aspect van de vervolging van de Sinti en Roma: ook in bijvoorbeeld Vledder en Eursinge werden in 1944 Sinti en Roma door lokale politieagenten meegenomen en naar Westerbork weggevoerd.