Navigatie overslaan
lezing
Volk van de ventweg

Lezin­gen­reeks: een volk apart

  • Meerdere momenten
  • Drents Museum

Volg op 24 mei de eerste twee lezingen in de reeks Een volk apart. Bas Kortholt vertelt over de lange aanloop naar de vervolging van Sinti en Roma en conservator Jan van Zijverden gaat in op beeldvorming, beleid en groepsdynamiek met betrekking tot de reizigers in Drenthe. In totaal zijn vier lezingen in deze reeks. 

Op welke manier dragen overheidsbeleid, beeldvorming en groepsdynamiek bij aan polarisatie in onze maatschappij en hoe kunnen we dit patroon doorbreken? 

De polarisatie in de Nederlandse samenleving is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het verharde debat rondom de integratie van nieuwe Nederlanders, de LGBTQ+-emancipatie en de positie van woonwagenbewoners. Drie factoren spelen hierbij een belangrijke rol: overheidsbeleid, beeldvorming en groepsdynamiek. In de reeks te gast-lezingen met de titel Een volk apart staat de samenhang tussen deze drie factoren centraal. We verkennen hoe deze factoren hebben bijgedragen aan polarisatie tussen groepen mensen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de positie van reizigers, de beeldvorming rond Sinti en Roma en de strijd voor de homo-emancipatie. Daarmee kijken we kritisch naar de rol van verschillende actoren: de overheid, de media en belangengroepen. Zowel in het verleden als het heden.

Deze reeks vormt een verdiepende activiteit bij de tentoonstelling Volk van de ventweg – Reizigers in Drenthe.  

Beeldvorming, beleid en groepsdynamiek: reizigers in Drenthe

13.00 uur tot 14.00 uur - conservator Jan van Zijverden

De reizigersgemeenschap heeft een lange en rijke geschiedenis. Al in de 17de en 18de eeuw trekken allerlei mensen te voet door Drenthe als marskramer, seizoenarbeider of ambachtsman. Als de wegen in de 19de eeuw in snel tempo worden verhard, doet de woonwagen zijn intrede. Een ideaal vervoermiddel voor mensen die een reizend bestaan leiden, want voorraden en familie kunnen nu makkelijk mee op reis. De introductie van de woonwagen is echter ook het startpunt voor een snelle verwijdering tussen reizigers en de rest van de samenleving.

Tijdens deze lezing vertelt historicus Jan van Zijverden (1967), conservator geschiedenis bij het Drents Museum, over de geschiedenis van de reizigers. Hij gaat daarbij in op de eeuwenoude vooroordelen ten aanzien van mensen die een reizend bestaan leiden, de reactie van burgers en overheid op de komst van de eerste woonwagens en het ontstaan van een woonwagencultuur

De lange aanloop naar de vervolging van Sinti en Roma

14.45 uur - 15.45 uur - Bas Kortholt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Sinti en Roma worden wereldwijd al eeuwenlang onderdrukt en vervolgd. Eeuwenlang gestigmatiseerd als ‘rondtrekkende dieven’ en ‘vagebonden’. Mensen ‘zonder enige vorm van zeden’. Op 16 en 17 mei 1944 vond in tenminste 19 gemeenten in Nederland een landelijke razzia plaats. 578 Sinti, Roma en reizigers werden opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork. Drie dagen later volgde voor 245 Sinti en Roma deportatie naar Auschwitz-Birkenau. Van hen zouden uiteindelijk slecht 31 mannen, vrouwen en kinderen de oorlog overleven.

Tijdens deze lezing vertelt historicus Bas Kortholt (1982), hoofd onderzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, aan de hand van onder meer bijzondere filmfragmenten over de beeldvorming die er rond Sinti, Roma en reizigers bestaat, de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de doorwerking die de geschiedenis op hedendaagse generaties heeft gehad.

Speciale aandacht is er voor het Drentse aspect van de vervolging van de Sinti en Roma: ook in bijvoorbeeld Vledder en Eursinge werden in 1944 Sinti en Roma door lokale politieagenten meegenomen en naar Westerbork weggevoerd. 

Later in deze reeks

De derde lezing gaat over de oorzaken en gevolgen van ruimtelijke segregatie. De laatste lezing in Een volk apart gaat over het activisme van Lau Mazirel. Data en tijden volgen later. 

Praktische informatie

Wat Vier lezingen ter verdieping bij de tentoonstelling Volk van de Ventweg
Wie Volwassenen
Wanneer 24 mei 2025 twee lezingen. Deze starten om 13.00 uur en om 14.45 uur. Data en tijden van de overige lezingen volgen
Waar Drents Museum, Assen
Kosten Gratis met een geldig entreebewijs voor het museum