Navigatie overslaan
kunst rond 1900

Sym­po­si­um: Kun­ste­naarspa­ren rond 1900

  • Drents Museum

Een symposium over textielkunstenaar Christine van Zeegen (1890-1973), haar broer, kunstschilder Janus van Zeegen (1881-1961) en andere kunstenaarsparen uit hun tijd. 

Op 7 juni organiseert het Drents Museum een symposium over textielkunstenaar Christine van Zeegen (1890-1973), haar broer: kunstschilder Janus van Zeegen (1881-1961) en andere kunstenaarsparen uit hun tijd. 

Begin 1900 is het grote aantal kunstenaarsparen opvallend. Vaak gaat het over echtparen of familieleden die in meer of mindere mate samenwerken. Zij verdelen de rollen van ontwerper en uitvoerder of werkten juist samen aan hetzelfde kunstwerk.

Deze samenwerkingen geven een impuls aan de emancipatie van de vrouw in de kunst en daarbuiten. Tot ver in de negentiende eeuw hebben vrouwen geen toegang tot kunstopleidingen en is betaald werk door vrouwen taboe. Hier komt aan het einde van de eeuw langzaam verandering in.

Dit geldt bij uitstek voor Christine en Janus van Zeegen. Aanvankelijk vertaalt Christine de lijntekeningen van planten en dieren van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijke borduursels. Later gaat zij ook zelf ontwerpen. Haar kunstnaaldwerk is vooruitstrevend en razend populair. Ze is de kostwinner in huis. 

Aan de slag met stof, draad en natuurlijke materialen

Andere voorbeelden zijn Adya en Otto van Rees en Agathe en Chris Wegerif. Adya van Rees (1876-1959) exposeert haar avant-gardistische borduurwerk naast de onconventionele schilderkunst van haar man Otto van Rees (1884-1957) en is in 1918 een van de eerste ondertekenaars van het Berlijnse Dada-manifest. Net als Christine maakt Agathe Wegerif (1867-1944) doeken en kleden met plant- en diermotieven. Ze verkoopt haar batikkunst in de door haar man Chris Wegerif (1859-1920) opgerichte kunstnijverheidsgalerie Arts and Crafts in Den Haag. Hij is ontwerper en architect. 

Programma

Tijdens het symposium worden kunstenaars uitgelicht die aan het begin van de twintigste eeuw op een bijzondere manier samenwerkten. Daarnaast neemt het Drents Museum de aanwezigen mee in een onderzoek naar de texielcollectie. Kunsthistoricus Marguerite Tuijn werkt als freelance curator bij Stedelijk Museum Schiedam aan de tentoonstelling Adya en Otto - Pioniers van de avant-garde. Architectuurhistoricus Huub Thomas doet onderzoek naar Agathe en Chris Wegerif. Beide leveren een bijdrage aan het programma. 

Jet Sloterdijk vertelt over het onderzoek dat het Drents Museum deed naar Christine en Janus van Zeegen. Emma Verweij neemt de aanwezigen mee bij een kijkje achter de schermen van de bijzondere textielcollectie van het Drents Museum.

Kom je naar het symposium, dan kun je het museum betreden via de groepsentree (De Brink 3). De deuren zijn geopend vanaf 12.15 uur. 

12:30 uur Ontvangst met koffie en thee
12:55 uur Welkomstwoord door Annemiek Rens
13:00 uur Jet Sloterdijk over Christine en Janus van Zeegen
13:30 uur Marguerite Tuijn over Adya en Otto van Rees
14:00 uur Bezoek aan de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen - Vernieuwers in draad en verf
15:00 uur Huub Thomas over Agathe en Chris Wegerif
15:30 uur Emma Verweij over de textielcollectie van het Drents Museum
16:00 uur Borrel

Bij de tentoonstelling is ook een publicatie verschenen: Christine & Janus van Zeegen uit de reeks Monografieën van het Drents Museum over kunstenaars uit het tijdperk rond 1900 (uitgeverij Waanders). 

De tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen - Vernieuwers in draad en verf van 30 maart tot 15 september te zien in het Drents Museum.