Navigatie overslaan
2 april 2019

Assen krijgt eigen Rial­to­brug op Kop van de Vaart

Op 2 juni 2019 wordt op de kop van de Vaart het nieuwe kunstwerk onthult. De Rialtobrug is geinspireerd op de beroemde brug in Venetie. 

Het kunstwerk wordt geplaatst als blikvanger voor de tentoonstelling Sprezzatura- Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910). De tentoonstelling is van 2 juni tot en met 3 november 2019 te zien in het Drents Museum.

Favoriete selfieplek
Over de Assense Rialtobrug kan straks echt gelopen worden, waardoor het naar verwachting een favoriete selfieplek wordt. Bij de brug wordt in de Vaart een Italiaanse aanlegsteiger geplaatst voor gondels. Ook kunnen aan de brug ‘lovelocks’ worden bevestigd: slotjes waarmee geliefden hun liefde voor elkaar kunnen bevestigen. 

Jury 
Er zijn twaalf ontwerpen ingestuurd voor het kunstwerk. De inzendingen varieerden van objecten in het water tot landschapsarchitectuur. De keuze voor de Rialtobrug is onder meer gebaseerd op het uitnodigende en interactieve karakter. Het kunstwerk is fotogeniek en zet daarmee Assen en de tentoonstelling als vanzelf in de schijnwerpers. Ook biedt het de kans om er gedurende de hele Sprezzatura-periode met activiteiten op aan te sluiten. 

Bedenker
Het idee voor de brug is van Assenaar Steve Ellis. Na een studie werktuigbouwkunde in Londen, kwam hij in 1997 via een baan bij Shell in Assen terecht. Sinds twee jaar is hij betrokken bij verschillende maatschappelijke en creatieve projecten, waaronder onlangs WintersAssen.