Navigatie overslaan
1 maart 2024

De Bui­ten­plaats ont­moet Drents Muse­um in de Verbinding

16 maart tot en met 20 mei 2024.

Museum De Buitenplaats presenteert van 16 maart tot en met 20 mei 2024 de tentoonstelling De Verbinding – De Buitenplaats ontmoet Drents Museum. Met deze expositie gaan de collecties van het Drents Museum en De Buitenplaats een verbinding aan. Iedereen is van harte welkom op de Open Dag op zaterdag 16 maart. Van 10:00 tot 17:00 uur zijn het museum, het Nijsinghhuis en de museumtuin (op deze dag) gratis toegankelijk. De Verbinding is de laatste presentatie van Museum De Buitenplaats, en is de opmaat naar Drents Museum De Buitenplaats die in september 2024 heropent met zijn collectie art nouveau.

De tentoonstelling De Verbinding is niet te zien in Assen, maar in De Buitenplaats (in Eelde).

In de tentoonstelling De Verbinding maken topstukken van Museum De Buitenplaats een connectie met werken uit de collectie van het Drents Museum. Centraal hierin staan werken van ‘De Vijf’ die in het naastgelegen Nijsinghhuis schilderden: Clary Mastenbroek, Wout Muller, Pieter Pander, Matthijs Röling en Olga Wiese. Elk van de vijf wordt verbonden aan objecten uit de art nouveau-collectie van het Drents Museum. In totaal zijn er ruim 50 werken van maar liefst 24 kunstenaars te bewonderen.

Clary Mastenbroek, Le jardin parfumé (detail), 2007, olieverf op doek, collectie Museum De Buitenplaats, c/o Pictoright Amsterdam

Matthijs Röling, Tuin in Ezinge in oktober, 2003, olieverf op paneel, collectie Museum De Buitenplaats, c/o Pictoright Amsterdam

Willem Brouwer, Zittende aap, 1915-1920, geglazuurd keramiek, collectie Drents Museum

Publieksverkiezing ‘Zicht op De Buitenplaats’

In de tentoonstelling presenteert De Buitenplaats op de bovenverdieping een selectie van werken uit eigen collectie, waarop het museum, het Nijsinghhuis, de beeldentuin, de Oranjerie en de dorpskerk van Eelde te zien zijn. Het publiek kan uit 17 schilderijen, tekeningen en etsen de favoriet kiezen. Stem tijdens de looptijd van De Verbinding op jouw favoriete werk in het museum zelf, of op www.museumdebuitenplaats.nl. Na afloop van De Verbinding wordt de top drie gepresenteerd in het Nijsinghhuis. Uit alle stemmen worden drie winnaars gekozen die een replica krijgen van een van de Vier Jaargetijden van Matthijs Röling.

Let op! de tentoonstelling is te zien in Museum De Buitenplaats in Eelde (en niet in Assen).