Archeologische topstukken ontvreemd uit Drents Museum
In de nacht van 24 op 25 januari 2025 zijn enkele archeologische stukken uit het Drents Museum ontvreemd. Het museum is dit weekend gesloten.
Het gaat om topstukken uit de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver, waaronder de helm van Coțofenești (ca. 450 v. Chr.) van het National History Museum of Romania in Boekarest. Rond 03.45 uur ontving de politie een melding van een explosie. Ter plaatse werd duidelijk dat er toegang was verschaft tot het pand door een deur te forceren met explosieven.
Het betreft vier objecten, naast de helm van Coțofenești, zijn er drie armbanden meegenomen.
In het pand zijn enkele archeologische topstukken buitgemaakt, waaronder de gouden helm van Cotofenesti en drie Dacische koninklijke armbanden. Algemeen directeur van het Drents Museum, Harry Tupan: 'Dit is een zwarte dag voor het Drents Museum in Assen en het National History Museum of Romania in Boekarest. We zijn intens geschokt door de gebeurtenissen afgelopen nacht in het museum. In zijn 170-jarig bestaan heeft zich nog nooit zo’n groot incident voorgedaan. Het doet ons ook enorm veel verdriet richting onze collega’s in Roemenië. De politie doet onderzoek, dat wachten we af.'
Burgemeester gemeente Assen, Marco Out: 'Na de gebeurtenissen is er contact geweest met Commisaris van de Koning en gedeputeerde, die ter plaatse zijn gekomen. Er zijn verschillende ministeries betrokken, waaronder de minister van buitenlandse zaken. Net als anderen, ben ik geschokt. Ik leef natuurlijk mee met de eigenaar van deze stukken, het museum in Roemenië. Assen en het Drents Museum zijn nauw verbonden, daarom leef ik mee met de medewerkers en directie van het museum. Dit is iets wat je als museum, maar ook als stad en provincie niet wilt.'
Bij de explosie raakte het pand van het museum beschadigd. Er raakte niemand gewond en er is nog niemand aangehouden. De poltie houdt er rekening mee dat er meerdere verdachten zijn.
De politie doet vandaag verder onderzoek ter plaatse. Er wordt onder andere buurtonderzoek gedaan, de forensische opsporing is aanwezig en camerabeelden worden opgevraagd en bekeken. De politie zet in op de opsporing van zowel de verdachten als de gestolen topstukken. Daarbij heeft het onderzoeksteam ook besloten om Interpol in te schakelen. Dat is een internationale organisatie die politieorganisaties helpt bij het voorkomen en bestrijden van misdaad. Voor meer informatie over het onderzoek verwijzen wij naar de website van de politie. Hier lees je onder andere hoe je in contact kunt komen met de politie om een tip door te geven of camerabeelden te delen.
Door de gebeurtenissen is het Drents Museum het hele weekend, zaterdag 25 januari en zondag 26 januari, gesloten.
Dacische armband uit Sarmizegetusa Regia, ca. 50 v. Chr., National History Museum of Romania. (Foto: Ing. Marius Amarie)
Dacische armband uit Sarmizegetusa Regia, ca. 50 v. Chr., National History Museum of Romania. (Foto: Ing. Marius Amarie)
Achtergrond objecten
Helm van Coțofenești
Na een zware regenbui in 1927 ontdekken spelende kinderen deze helm op de helling van een heuvel. Door de regen is de grond waaronder hij ligt weggespoeld. De kinderen weten niet wat het is. Ze spelen ermee en nemen ‘m mee naar huis. Daar wordt de helm een tijdlang als waterbak voor de dieren gebruikt.
Nu weten we dat deze helm heel bijzonder is. Hij is gebruikt als pronkhelm en heeft afbeeldingen uit de Getische mythologie. Deze versieringen zijn bijzonder, want ze laten verschillende culturele invloeden zien. De ogen zijn geïnspireerd op Korinthische of Chalcidische helmen. Ze zouden de vijand afschrikken en de drager beschermen tegen het ‘boze oog’. De wapens, kleding en fantasiedieren komen van de Euraziatische steppenvolken. De sfinx is geïnspireerd op de Griekse mythologie.
Gouden armbanden
Deze armbanden zijn alleen in de Dacische hoofdstad Sarmizegetusa Regia gevonden. In totaal zijn het er 24 en ze komen allemaal uit offerkuilen in het religieuze deel van de stad. Als je goed kijkt, zie je dat de versieringen verschillend zijn. Sommige hebben een wolvenvacht en anderen hebben schubben. Ze zijn nooit gedragen, maar direct in de koninklijke schatkist gestopt en later geofferd. Het goud dat gebruikt is voor deze armbanden komt van een plek 80-120 km ten noorden van Sarmizegetusa Regia. Er zijn ook zilveren varianten van deze armbanden buiten de hoofdstad gevonden. Deze zijn wel gedragen, op de bovenarm. De edelsmeden die de zilveren versie hebben gemaakt, moeten de gouden armbanden van dichtbij gezien hebben.