Navigatie overslaan
4 oktober 2023

Acti­vi­tei­ten van Menyala

Bij Menyala vonden verschillende activiteiten plaats. De restultaten hiervan zijn bewaard en kun je blijven beluisteren en bekijken. 

De tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe is vanaf 1 oktober 2023 helaas niet meer in het museum te bezoeken. Menyala is nog wel digitaal te bekijken.  Naast de tentoonstelling vonden verschillende activiteiten plaats die bewaard kunnen blijven en nog steeds beluisterd en bekeken kunnen worden. Hieronder vind je het resultaat van meerdere van deze projecten en activiteiten.

Tracing your roots

Onder begeleiding van historica Yvette Kopijn en co-host Demi Terinathe hebben Molukse jongeren stamboomonderzoek gedaan en (groot) ouders geïnterviewd. Het resultaat? Meer kennis over hun afkomst, identiteit en een bijzondere verzameling verhalen en voorwerpen. Lees alle verhalen in het magazine, door te klikken op de link.

Lees het magazine

Maju Terus

De Molukse gemeenschap kent vele bijzondere en indrukwekkende culturele tradities. In Maju Terus zetten jongeren tussen de 16 en 30 met Molukse roots zich in voor het behoud van Moluks cultureel erfgoed. Samen met kunstenaars Jooz (Jozua Pentury) en Demi Tanalepy bespraken ze in hoeverre de jongeren Molukse tradities in de toekomst wilden behouden en, wanneer ze die wilden behouden, op welke manier dat zou moeten gebeuren. 

De publicatie Menyala - De buitengewone geschiedenis van Molukkers in Drenthe
Naast de tentoonstelling verscheen ook een gelijknamige publicatie. In dit boek lees je hoe de Molukkers in Nederland terechtkwamen, hoe de zeven woonoorden in Drenthe van elkaar verschilden, wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten, hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker integreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Tussendoor vertellen de zeven jonge Molukkers uit de werkgroep 'Menyala' over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst.

Bestel het boek

Menyala de podcast

In zes afleveringen worden leden van de werkgroep 'Menyala' geïnterviewd door Rio en Uriël van Molukse Takkie. Elke aflevering nodigt het werkgroeplid zelf een gast uit om mee in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen, waaronder identiteit, onderwijs en kunst. Voor het beluisteren van de podcast, bekijk de podcast-pagina.

Beluister de podcast