Navigatie overslaan
14 juli 2023

Eer­be­toon aan Barend Blankert

In de publiekshal van ons museum was het werk Zelfportret in rode badjas uit 2007 van Barend Blankert vanaf 14 juli 2023 tijdelijk te zien*. Het museum presenteerde het schilderij als eerbetoon aan Blankert die op dinsdag 11 juli op 81-jarige leeftijd overleed. Het werk maakt deel uit van een grote collectie werken van Blankert die het museum in de loop der jaren heeft opgebouwd. Algemeen directeur Harry Tupan: ‘Met het overlijden van Barend Blankert verliezen we een bijzonder mens en een groot kunstenaar.’

Barend Blankert was een van de belangrijkste Nederlandse figuratieve schilders van zijn generatie. Zijn portretten van mensen in een depressieve gemoedstoestand, bezorgden hem de naam ‘Meester van de melancholie’. Maar Blankert was ook buitengewoon goed in het schilderen van stillevens en landschappen. Daarin bracht hij de verf vaak dik aan.

Blankerts kunstwerken zijn uniek en stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Redenen genoeg voor het Drents Museum om veel werk van hem aan te kopen. In 2002 toonde het museum Blankerts grootste solotentoonstelling ooit, vergezeld van een uitgebreide catalogus. Blankert, generatiegenoot van schilders als Matthijs Röling en Henk Helmantel, stond ook bij zijn vakgenoten in hoog aanzien. Naast zijn schilderkunst gaf hij les, onder andere van 1971 tot 1992 aan Academie Minerva. Vanaf 1992 woonde en werkte hij afwisselend in Amsterdam en in het Franse Salles d’Aude.

* sinds november 2023 is dit werk niet meer te zien in de publiekshal.

Barend Blankert, Zelfportret in rode badjas, 2007, olieverf op paneel, 138 x 80 cm, collectie Drents Museum