Navigatie overslaan
19 juni 2023

Zel­den ver­toond land­schap van Vin­cent van Gogh

In de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe is een zelden vertoond werk te zien. 

Vincent van Gogh (1853 - 1890) maakte de aquarel tijdens zijn verblijf in Drenthe. De kleurrijke aquarel bevindt zich al meer dan 40 jaar in een Canadese familiecollectie en is in al die tijd nooit tentoongesteld. Landschap met een boerderij (1883) is van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 te bewonderen in het Drents Museum in Assen.

In de afgelopen acht jaar deed het Drents Museum uitvoerig onderzoek naar de Drentse periode van Vincent van Gogh. Naast zestien aquarellen en tekeningen zijn er vandaag de dag zijn nog slechts zes schilderijen uit deze tijd bekend. Van sommige werken is de huidige verblijfplaats niet te achterhalen. In de tentoonstelling Op reis met Vincent zijn zestien Drentse Van Goghs te zien, afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld. Het is uniek dat het museum zoveel werken uit die tijd samen presenteert. Ook zijn er schilderijen, aquarellen en tekeningen te zien die van Van Gogh voorafgaand aan en aansluitend op de Drentse periode maakte. 

Een nieuw landschap

Voor de relatief onbekende aquarel Landschap met een boerderij gebruikte Vincent van Gogh een fenomenaal kleurenpalet. Het werk is een voorbode van de latere kleurenpracht waar Van Gogh om bekend staat. De aquarel is voor zover bekend niet eerder in een museale presentatie vertoond.

Inspiratie en experiment

De tijd die Van Gogh in Drenthe doorbrengt is belangrijk in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Het Drentse landschap biedt hem volop inspiratie om te experimenteren. In de tentoonstelling en gelijknamige publicatie Op reis met Vincent is onder meer aandacht voor de techniek en kleurenpracht van werken als Onkruid verbrandende boer en Landschap met een boerderij. Naast meer dan twintig Van Goghs is er ook werk van inspiratiebronnen en tijdgenoten te zien. 

Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 24 x 35,5 cm, particuliere collectie, Canada. Courtesy Ars Docet