Uitbreiding collectie Schilders van Drenthe
Nieuwe aanwinsten van Breitner, Van Dulmen Krumpelman en Gabriël
We hebben onze collectie Schilders van Drenthe kunnen uitbreiden met schilderijen van George Hendrik Breitner (1875-1923), Erusmus Bernhard van Dulmen Krumpelman (1897-1987) en Paul Joseph Constantin Gabriël (1828-1903). Ons museum verzamelt al enkele decennia werken van kunstenaars die aan het eind van de negentiende eeuw naar Drenthe kwamen om het landschap en de bevolking te schilderen. De aangekochte Breitner is een topstuk in de Drentse Meestercollectie, waarin zich ook werken van Vincent van Gogh, Max Liebermann en Willem Roelofs bevinden. De drie werken zijn aangekocht met steun van Stichting Vrienden van het Drents Museum.
Wil je ook bijdragen aan de collectie van het Drents Museum? Word dan lid van de Stichting Vrienden van het Drents Museum.
Het museum besteedde aandacht aan het verhaal van de Schilders van Drenthe via verschillende tentoonstellingen, waaronder De Haagse School in Drenthe (1997), Barbizon van het Noorden (2019) en Op reis met Vincent (2023). In de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia krijgt dit onderwerp een eigen vaste plek in de Zaal van de Schoonheid.
Drentse Breitner
George Hendrik Breitner is bekend om zijn stadscénes van Amsterdam en de kimonomeisjes die hij schildert. Dat hij ook in Drenthe heeft gewerkt is vrij onbekend. Net als Van Gogh, waar hij in Den Haag regelmatig mee tekent, reist hij in 1883 naar Drenthe, en twee jaar later nogmaals. De lokale bevolking hebben zijn interesse. Met ruige penseelstreken zet hij ploegende boeren en werkende boerinnen op het doek. Een topstuk uit deze periode is het monumentale schilderij Maannacht uit de collectie van Musée d’Orsay in Parijs dat nu te zien is in de tentoonstelling Op reis met Vincent.
Het schilderij Vrouw op een akker (circa 1885) is een treffend voorbeeld van de nieuwe expressieve schilderstijl die Breitner aan de kunstwereld presenteert. De bekende kunstcriticus Jan Veth beschrijft de stijl als de ‘zoo furieuze en lillende toonzatheid als men haast ooit van Breitner heeft gezien’. Het werk is zeer waarschijnlijk in dezelfde periode gemaakt als Ploegende boer, een andere Drentse Breitner uit de collectie van het Drents Museum.
Stadsgezicht door Van Dulmen Krumpelman
Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman schildert talloze dorps- en stadsgezichten in Drenthe, maar van Assen was vooralsnog alleen de voorstelling van een kermis in de collectie van het Drents Museum bekend. Dit zonnige stadsgezicht laat een karakteristiek beeld van de Drentse hoofdstad zien, kijkend vanuit de Brink richting het stadscentrum. De kunstenaar heeft met zijn rug naar het huidige Drents Museum gestaan. Hij weet een levendig tafereel neer te zetten met fietsers, wandelaars en geparkeerde auto’s. Een scéne die ook vandaag de dag nog goed herkenbaar is.
Het Drents Museum heeft een grote collectie met werk van Van Dulmen Krumpelman. Dat dit Gezicht vanaf de Brink hier een aanvulling op is, is duidelijk. Dit schilderij hoort in Assen en we zijn verheugd het een plek in de collectie te kunnen geven.
Schaapskooien in Drenthe
Paul Joseph Constantin Gabriël is een landschapschilder in de traditie van B.C. Koekoek en Willem Roelofs. Net als zijn tijdgenoten van de Haagse School maakt hij studietochten door Nederland waarbij hij het landschap en dorpsleven in beeld brengt. Hij trekt ook naar Drenthe waar hij onder meer bij goede vrienden Taco Mesdag en Geesje Mesdag-van Calcar logeert in Vries. Het schilderij Schaapskooien in Drenthe (circa 1886-1890) is een van de weinig bewaard gebleven werken uit de Drentse tijd van Gabriël. Het Drents Museum heeft vijf werken op papier van Gabriël in de collectie, waarvan één tekening in Drenthe gemaakt. Het schilderij vormt daarop een welkome aanvulling.
Op het schilderij is een typisch Drents dorpje te zien met boerderijen en schaapskooien, omringt door zandpaadjes, rondscharrelende kippen en vogels in de lucht. Een vredig tafereel dat goed past binnen de schilderachtige voorstellingen die de Haagse School-kunstenaars van Drenthe maakten.