Navigatie overslaan
27 januari 2021

Wan­del­re­li­ëf Caro­l­ein Smit

Na Simon Schrikker is het nu de beurt aan Carolein Smit (1960) om onze Bar Brasserie Pingo te verrijken met een kunstwerk. 

Na maanden van voorbereidingen in Smits atelier wordt het wandreliëf vandaag, woensdag 27 januari, geplaatst. Het is een keramisch 'danse macabre': skeletten dansen in een tutu met allerlei dierenvrienden om zich heen. Wat ook zeker opvalt is de smakelijke terrine die te zien is in het spektakel. Hiermee wil de kunstenaar met een dikke knipoog de bezoekers verleiden om een hapje te gaan eten in Pingo. Het werk draagt de naam Hond uit de pot ...

De titel refereert het tegenovergestelde van het spreekwoord Hond in de pot. Want in Bar Brasserie Pingo is er genoeg lekkers te vinden en is het eten nooit op. Volgens de kunstenaar zelf is het niet moeilijk om van haar werk te houden: ‘Alles glimt en glittert, het is schattig en de details in de ogen, tongen, neuzen en oren zijn vertederend.’ Toch is het niet enkel zoet, bij het werk van Smit is een griezelig randje nooit ver te zoeken. Ze zoekt de spanning op tussen schuld en onschuld, macht en onmacht, leven en dood.

Carolein Smit
De gedetailleerd en veelal kleurrijk gedecoreerde beelden van Carolein Smit vallen op door hun materiaal-behandeling en experimentele uiterlijk. Smit heeft haar opleiding van 1979 tot 1984 gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Ze is begonnen als tekenaar en is later internationaal doorgebroken als keramist. In 1999 ontving ze de Keranova prijs voor autonome sculptuur.