Gen F – 75 jaar figuratieve kunst
- 16 februari t/m 17 augustus 2025
- Drents Museum
-
Toegankelijk bezoek -
Koop tickets
Vanaf 16 februari 2025 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Gen F - 75 jaar figuratieve kunst. Circa 140 schilderijen, tekeningen en beelden van meer dan 75 kunstenaars staan in de schijnwerpers.
Verschillende generaties kunstenaars komen in de tentoonstelling aan bod. In een speciaal atelier in de Singelzaal gaat een aantal van de kunstenaars tijdens de tentoonstelling ook live aan het werk. Niet eerder is zo'n omvangrijke overzichtstentoonstelling van de collectie figuratieve kunst in het Drents Museum getoond.
Hedendaags realisme
Het Drents Museum begint als een van de eerste musea in Nederland met het verzamelen van moderne figuratieve kunst. Dit is kunst die gebaseerd is op de waarneming van de zichtbare werkelijkheid, ook wel ‘realisme’ genoemd. Toonaangevend binnen de collectie is het werk van de noordelijke figuratieven, waaronder Matthijs Röling (1943-2024), Wout Muller (1946-2000), Henk Helmantel (1945) en Clary Mastenbroek (1947). Vanaf eind jaren 1960 zetten zij zich af tegen het heersende idee dat alleen abstract werk ‘goede kunst’ is. In de tentoonstelling Gen F komt de kunst van de noordelijke figuratieven samen met die van realistisch werkende kunstenaars uit heel Nederland, zoals Kik Zeiler (1948), Charlotte Schleiffert (1967), Ina van Zyl (1971) en Dion Rosina (1991).
75 jaar figuratieve kunst
De rode draad in de tentoonstelling bestaat uit de verschillende generaties kunstenaars. Gen F begint bij de voorlopers van de figuratieve kunst, die voor 1940 geboren zijn. Daarna gaat de tentoonstelling door tot aan de huidige generatie. In Gen F laat het museum de verbanden tussen deze generaties zien, waardoor de ontwikkeling vanaf 1950 tot nu goed te volgen is.
Atelier op zaal
Een uniek onderdeel van Gen F is het atelier op zaal. In het midden van de tentoonstelling wordt een atelier ingericht. Op meerdere momenten gedurende de tentoonstellingsperiode nodigt het museum kunstenaars uit om in dit atelier te schilderen, tekenen of beeldhouwen. Onder andere kunstenaar Tamara Muller gaat live op zaal werken. Naast dit atelier is er ook ruimte voor bezoekers om zelf te tekenen in de zaal.
Publicaties
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Gen F – 75 jaar figuratieve kunst. Het boek wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Waanders en is verkrijgbaar in de Museumshop of via dutchmuseumgiftshop.nl. Eind maart verschijnt ook het langverwachte naslagwerk van Mathijs Röling dat aansluit bij deze tentoonstelling.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: Gen F - 75 jaar figuratieve kunst in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bezoek je in onze nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia.
Alle actuele tentoonstellingen en presentaties vind je op de pagina tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn daarnaast online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp en ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek alle archeologie-, kunst en geschiedenistentoonstellingen van het Drents Museum.