Navigatie overslaan
tentoonstelling

Debo­rah Poynton

  • 11 juli t/m 3 oktober 2021
  • Drents Museum

Beyond Belief

Van 11 juli tot en met 3 oktober 2021 sieren de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton (Durban, 1970) de Abdijkerk van het Drents Museum. De schoonheid van de schilderijen trekt de bezoeker aan en geeft de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden. De kunstwerken zijn met grote aandacht voor het kleinste detail geschilderd. In de tentoonstelling Deborah Poynton - Beyond Belief presenteert het Drents Museum het meest recente werk (2008-2020) van Deborah Poynton. Speciaal voor deze expositie maakte ze het schilderij Beyond Belief. De tentoonstelling in Assen is Poyntons eerste museale expositie in Europa.

Deborah Poynton maakt schilderijen in een realistische stijl, waarin ze stukjes van de
wereld die zij om zich heen ziet, combineert. Ze plaatst figuren, objecten en elementen uit de natuur bij elkaar zodat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Poynton onthoudt zich van ieder oordeel en wil met haar werken de bezoeker ervan bewust maken dat iedereen de wereld op een eigen manier waarneemt en dat er geen goed of fout is.

Beyond Belief
De inspiratie haalt Poynton uit haar eigen, besloten wereld. Ze werkt met slechts een paar modellen, die uit haar persoonlijke omgeving komen, en gebruikt voorwerpen die ze thuis of gedurende een wandeling aantreft. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Poynton het schilderij Beyond Belief (2019-2020), dat in de presentatie in Assen voor het eerst te zien is. Beyond Belief lijkt op een kunstwerk dat in een kerk achter het altaar staat. Het bevat veel verwijzingen naar klassieke religieuze schilderijen, maar toch is meteen duidelijk dat dit werk niet religieus is. De figuren zijn menselijk geschilderd en de verzameling van objecten lijkt willekeurig gekozen.

Online opening
Het eerste moment dat de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton haar kunstwerken in de tentoonstelling 'Beyond Belief' zag, voelde ze tranen van geluk opkomen! Haar imposante kunstwerken hebben voor de eerste keer de ruimte om te 'ademen'. Ruim 60 werken, van groot tot klein, zijn te bewonderen in onze Abdijkerk en de daarbij behorende kabinetten. Heb je de opening gemist of wil je hem graag nog een keertje bekijken? De video kun je hieroner bekijken. Tijdens de show vertelt de kunstenaar zelf over haar werkwijze, haar doel achter de kunstwerken en krijg je alvast een idee hoe groot de werken nou echt zijn. Veel kijkplezier!

Introductie in Europa
Ondanks de uitzonderlijke kwaliteit is er in Europa nog niet eerder een expositie aan haar werk gewijd. Het Drents Museum vervult een pioniersrol door de kunstwerken van Poynton in Nederland te introduceren. De werken sluit aan op de omvangrijke collectie hedendaags realisme van het Drents Museum.

Deborah Poynton
Deborah Poynton werd geboren in Zuid-Afrika en bracht haar jeugd door in Groot-Brittannië, Swaziland en de Verenigde Staten. Ze studeerde twee jaar aan de Rhode Island School of Design. Op negentienjarige leeftijd keerde ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze in Kaapstad fulltime ging schilderen. In Nederland is Poynton nauwelijks bekend. Het Drents Museum brengt hier verandering in en toont schilderijen die zij in de afgelopen tien jaar maakte.