Navigatie overslaan
tentoonstelling

Har­ry Cock

  • 24 april t/m 10 juni 2018
  • Drents Museum

Vanaf 24 april 2018 is in expositieruimte Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK) werk van Asser fotograaf Harry Cock te zien. 

De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de Grote Culturele Prijs Drenthe 2018, die hij onlangs uitgereikt kreeg door de provincie Drenthe. De prestigieuze oeuvreprijs is een erkenning voor zijn totale oeuvre van tienduizenden foto’s, die al bijna veertig jaar lang een inkijk bieden in het dagelijks leven van Noord-Nederland. Harry Cock is de eerste fotograaf die de Culturele Prijs ontvangt.

Het Drents Museum biedt in KINK van 24 april tot en met 10 juni 2018 een overzicht van het werk van Harry Cock. Dat bestaat uit journalistiek werk, onder meer voor de Volkskrant en tijdschrift Noorderbreedte, maar ook uit zijn autonome, creatieve werk. Rode draad is zijn eigen manier van werken, die in alle fotografische vormen terugkomt. De Grote Culturele Prijs Drenthe wordt door de provincie Drenthe eens per twee jaar uitgereikt en ging in 2016 naar architect Cor Kalfsbeek.

Mens en landschap
In de tentoonstelling is een wand met portretten te zien, een visueel dagboek van de fotograaf. Een zwart-witserie voert je mee op een wandeling langs de spoorlijn van Groningen naar Meppel. Op de eerste verdieping van de expositieruimte hangt werk dat nog niet eerder te zien is geweest: collages van tastbare werkelijkheid en afbeeldingen, die geïnspireerd zijn op de klassieke polaroidfoto’s. Ook werk voor de Volkskrant, Noorderbreedte en architecten krijgt een plek. In al deze series keert hetzelfde thema terug: de mens in zijn omgeving of het landschap als achtergrond van ons leven.

Journalistiek en creatief werk
Harry Cock (1952) werd geboren in Assen en ging daar weer wonen na zijn opleiding aan de School voor Fotografie in Den Haag. Vooral zijn foto’s met landschap en stad als decor zijn bekend om hun treffende verbeelding van het leven in het Noorden, maar ook zijn portretten en architectuurfoto’s verdienen de aandacht. De fotograaf heeft een kenmerkende stijl. Deze is zichtbaar in zijn werk in opdracht, maar komt met name tot uiting in zijn creatieve werk. Daarin blijkt dat hij niet alleen journalistiek fotograaf is, maar ook zeker een kunstenaar.