Navigatie overslaan
tentoonstelling

Jans Mus­kee

  • 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018
  • Drents Museum

Absoluut Misschien

In de tentoonstelling Absoluut Misschien legt Jans Muskee (1961) met zijn levensgrote tekeningen een wereld bloot die niet voor onze ogen bestemd is. Zijn eigenzinnige voorstellingen maken van de kijker een voyeur, die tegelijkertijd aangetrokken en afgestoten wordt. Of hij of zij dat nu wil of niet, want wegkijken helpt niet. Muskee werkt al bijna dertig jaar aan zijn oeuvre, dat de afgelopen decennia een eigen plek heeft gekregen binnen de hedendaagse tekenkunst. Zijn werk is van 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018 in het Drents Museum te zien.

De Volkskrant heeft de tentoonstelling gewaardeerd met 4 sterren!

Ogenschijnlijk alledaags
De realistische en perfect weergegeven voorstellingen in de tekeningen van Muskee zijn het resultaat van eindeloos veel tijd en aandacht. Tegelijkertijd botst deze perfectie met wat er zich afspeelt in de zonnige buitenlucht of de eigentijdse interieurs in zijn tekeningen. Want wat zich achter een ogenschijnlijk alledaagse opgewektheid schuilhoudt, is een wereld van onvervulde verlangens, seksuele fantasieën en ingehouden emoties.

Onvermogen contact te leggen
De levensgroot afgebeelde personen doen dingen die normaal gesproken niet voor onze ogen bestemd zijn. Omdat ze onze maat hebben, lijkt het net alsof we aanwezig zijn bij de gebeurtenissen op het papier en medeplichtig worden gemaakt aan hun activiteiten. Muskee creëert een contact met de kijker dat de mensen in zijn tekeningen onderling niet echt lijken te hebben. Dit onvermogen  van mensen om echt contact te leggen is een van de belangrijkste thema’s in het werk van Jans Muskee.