Navigatie overslaan
tentoonstelling

Johan­na van Eij­ber­gen (18651950)

  • 16 april t/m 18 september 2022
  • Drents Museum

Markante Metaalkunstenaar

Van 16 april tot en met 18 september 2022 is in het Drents Museum de solotentoonstelling Johanna van Eijbergen (1865-1950) - Markante Metaalkunstenaar te zien. Van Eijbergen was de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en bouwde in korte tijd een indrukwekkend oeuvre op als hoofdontwerper van de ateliers van metaalfabriek Dikkers & Co. In de tentoonstelling laat het Drents Museum een verrassend overzicht van het werk van Van Eijbergen zien met werken uit de eigen collectie kunst 1885-1935, bruiklenen van particulieren én werken van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Hengelo.

Bestel jouw ticket(s) online en krijg van ons het DM Magazine (t.w.v. € 2,-) cadeau! 

Bij de Nederlandse metaalkunst rond 1900 wordt er vaak gedacht aan kunstenaars als Jan Eisenloeffel, Carel Begeer en Frans Zwollo sr. In dit rijtje ontbreekt echter één belangrijke naam, namelijk die van Johanna van Eijbergen. Van Eijbergen was een vrouw die zich begaf in een mannenwereld en onderscheidde zich door de manier waarop ze gestileerde dier- en plantmotieven naadloos liet samengaan met geometrische vormen. De ontwerpen voor metaalkunst van Johanna van Eijbergen werden van 1904 tot en met 1909 uitgevoerd door de Hengelose fabrikant G. Dikkers & Co.

Solotentoonstelling
Hoewel Van Eijbergen slechts tien jaar actief was als metaalkunstenaar, wist zij haar talent ten volle te benutten. Haar ontwerpen kenmerken zich door wonderschone decoraties van gestileerde bloemen en dieren, met name insecten, vlinders en vissen. Ze werden vervaardigd op vazen, schalen en vele andere voorwerpen in messing, koper en brons. In de drie nabijgelegen zalen toont het museum metaalkunst van andere kunstenaars uit de collectie kunst 1885-1935. Op die manier wordt het werk van Van Eijbergen in de context van haar tijd geplaatst. Het is voor de eerste keer dat er een solotentoonstelling wordt georganiseerd over Johanna van Eijbergen.​

Merlijne Marell
Het Drents Museum wil graag de verbinding leggen tussen het verleden en heden en heeft daarom illustrator Merlijne Marell uitgenodigd om nieuw werk te maken dat geïnspireerd is door de kunst van Johanna van Eijbergen. Zij verbleef drie weken in Studio DM, de artist residence van het Drents Museum. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Marell een aantal tekeningen die gepresenteerd worden in de expositieruimte en de begeleidende publicatie. Door deze unieke samenwerking laat het museum zien dat de kunst rond 1900 ook vandaag de dag nog een bron van inspiratie is voor ontwerpers.​

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Johanna van Eijbergen (1865 – 1950) – Markante Metaalkunstenaar waarin het leven en werk van Van Eijbergen door verschillende auteurs onder de loep wordt genomen. Het is voor het eerst dat er een boek verschijnt over Van Eijbergen. In het boek wordt haar oeuvre in beeld gebracht en worden er nieuwe feiten over de kunstenaar gedeeld. De publicatie is een uitgave van WBOOKS (Zwolle), kost € 24,95 en is vanaf 16 april 2022 verkrijgbaar in onder meer de Museumshop van het Drents Museum en bij de boekhandel. Het boek verschijnt in de reeks Monografieën van het Drents Museum over kunstenaars uit het tijdperk rond 1900.