Navigatie overslaan
tentoonstelling

Julie de Graag

  • 16 september 2017 t/m 5 mei 2019
  • Drents Museum

Uit fijn hout gesneden

Van 16 september 2017 tot en met 5 mei 2019 laat het Drents Museum 14 werken zien van Julie de Graag (1877-1924) in de tentoonstelling Uit fijn hout gesneden. De Graag was graficus en een van de weinige vrouwelijke kunstenaars op dit gebied. Zij maakte fantastische houtsnedes, die je herkent aan de krachtige voorstellingen: strakke, zelfverzekerde lijnen met eenvoudige vormen. Zoals in het werk Geranium. De Graag twijfelde voortdurend aan haar artistieke kunnen en leed aan depressies. Op 46-jarige leeftijd pleegde zij zelfmoord.

Anna Julia de Graag
Anna Julia (Julie) de Graag (1877-1924) was graficus en een van de weinige vrouwelijke kunstenaars op dit gebied. Zij volgde haar opleiding tot kunstenaar aan de Haagse academie. Maar veel meer leerde ze van kunstcriticus en -pedagoog Henk Bremmer. Hij raadde Julie aan om vooral houtsneden te gaan maken, het liefst in kleur. Dat kon ze namelijk fantastisch goed. 

Krachtige voorstellingen
Je herkent haar werk meteen aan de krachtige voorstellingen. Ze combineerde strakke, zelfverzekerde lijnen met eenvoudige vormen en composities. Het weglaten van details, sterke kleurcontrasten en een ongelofelijke technische beheersing dragen bij tot de schoonheid van haar voorstellingen. Dat zijn vooral landschappen, bloemstillevens, diertaferelen en portretten. 

Onherkenbaar
Julies werk past binnen het gedachtegoed van de periode aan het begin van de twintigste eeuw, waarbij het streven was om werk te maken dat gestileerd en sober van vorm is. Eigenlijk staat zij met haar werk tussen de Art Nouveau en De Stijl in. Kunstenaars rond 1890-1900 begonnen al met het vereenvoudigen van natuurelementen tot ornamenten. De Graag ging vaak nog iets verder in het abstraheren, maar niet zo ver als kunstenaars zoals Bart van der Leck en Piet Mondriaan: in haar werk blijft de werkelijkheid altijd herkenbaar. De Graags dieren en portretten lijken wel een beetje op die van Joseph Mendes da Costa. Dat is niet zo gek, want De Graag bewonderde deze beeldhouwer enorm.

Gezondheid
Haar hele leven heeft Julie de Graag met haar gezondheid getobd; ze had vaak last van depressiviteit. Ondanks de aanmoedigingen van Bremmer, die haar werk verscheidene malen lovend besprak, en van de vele bevriende collega’s, twijfelde ze voortdurend aan haar artistieke kunnen. Ze pleegde uiteindelijk op 46-jarige leeftijd zelfmoord. Het oeuvre dat zij heeft achtergelaten is niet groot. Het Drents Museum bezit exemplaren van een groot deel van de houtsneden die De Graag gemaakt heeft.