Navigatie overslaan
tentoonstelling

Kazi­mir Malevich

  • 23 november 2014 t/m 15 maart 2015
  • Drents Museum

De jaren van de figuratie

Van 23 november 2014 tot en met 15 maart 2015 presenteerde het Drents Museum een grote solotentoonstelling van een van de beroemdste Russische kunstenaars van de 20ste eeuw: Kazimir Malevich (1878-1935). Voor de tentoonstelling Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie werden zestig topstukken naar Assen gehaald. De werken waren afkomstig uit het Staats Russisch Museum in St. Petersburg. Voor het eerst was een grote selectie van Malevich’ latere figuratieve werk buiten Rusland te zien.

Veelzijdig oeuvre
Het oeuvre van Malevich is duizelingwekkend. In zijn carrière experimenteerde hij met het impressionisme, symbolisme, kubisme en ‘suprematisme’, zoals hij zijn abstracte stijl zelf noemde. De tentoonstelling toonde de ontwikkeling die Malevich heeft doorlopen, met onder andere het wereldberoemde abstracte Zwart Vierkant. De nadruk bij de tentoonstelling lag echter vooral op zijn minder bekende figuratieve werk.

Malevich’ kleurrijke figuratieve periode (1928-1935)
Vanaf 1928 liet Malevich het suprematisme achter zich en keerde hij terug naar de figuratie. De boerenbevolking werd het voornaamste onderwerp van zijn werk. Kenmerkend zijn de gezichten, opgebouwd uit vereenvoudigde vormen, vaak in het rood, wit en zwart. Naast verschillende topstukken uit deze periode waren in de expositie ook een serie kostuums en ontwerptekeningen te zien. Verder toonde het Drents Museum het dodenmasker van Malevich en een gipsen afgietsel van zijn hand.

Publicatie
Na Realisme uit Leipzig (2009) en De Sovjet Mythe (2012-2013) was de tentoonstelling over Malevich de derde in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie, een uitgave van WBOOKS. Bijzonder was ook het kinderboek Kazimir Malevich - President van de ruimte van Jan Paul Schutten (Gouden Griffelwinnaar 2014), eveneens een uitgave van WBOOKS.