Navigatie overslaan
tentoonstelling

Kris­ti­na Schuldt

  • 8 oktober 2021 t/m 13 februari 2022
  • Drents Museum

Brutal Paradise

Kristina Schuldt (1982, Moskou) schildert gezichtsloze vrouwen in vloeibare poses die sterk doen denken aan het kubisme of surrealisme van de vorige eeuw. Het is dan ook geen verrassing dat Fernand Léger een artistiek voorbeeld voor haar is. Tegelijkertijd heeft haar werk iets speels. Zo zie je platform boots, vintage minirokjes en smartphones die haar werk naar de eigen tijd trekken. Daarover zegt ze: 'I like it when there is a collision between these objects from differing realms'.

Schuldts schilderijen zijn kleurrijk en dynamisch, gevuld met mensen en planten die rond en glimmend zijn als metalen buizen. In de tentoonstelling presenteert het museum dertig schilderijen en een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte installatie. Schuldt woont en werkt in Leipzig en studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst.

Brutal Paradise
Kristina Schuldt laat in haar werk zien hoe fluïde onze wereld is. Oud en nieuw, natuur en technologie, mannelijk en vrouwelijk lopen allemaal door elkaar heen en vloeien in elkaar over. Haar schilderijen zijn gebaseerd op eigen ervaringen, in de meeste gevallen gaat het dan om persoonlijke mislukkingen. Liefdesverdriet, frustraties of onzekerheden: Schuldt haalt juist inspiratie uit falen. Vanuit een eigen crisis schildert ze zo een ervaring die voor iedereen begrijpelijk is.

Nieuwe aanwinst
Het Drents Museum heeft het werk VOID (2021) van Kristina Schuldt onlangs aangekocht. Dit schilderij is te zien in de tentoonstelling en is hiervoor alleen te zien geweest op de kunstbeurs Art Basel.
VOID is exemplarisch voor het oeuvre van Schuldt. Op het schilderij is een gebogen figuur te zien, met steil haar dat voor het gezicht valt, geschilderd in levendige kleuren. De aankoop versterkt de collectie Leipziger Schule van het Drents Museum, als onderdeel van de collectie Hedendaags Realisme.
Eerdere aanwinsten voor deze collectie zijn onder andere Bulb van Matthias Weischer en Substanzen/Substances van Rosa Loy.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Kristina Schuldt – Brutal Paradise. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in onze Museumshop en online via www.dutchmuseumgiftshop.nl De publicatie is het zesde deel in de serie Hedendaagse kunstenaars in het Drents Museum.

Kristina Schuldt - VOID (2021), olieverf en eitempera op doek, 180 x 120 cm, collectie Drents Museum