Navigatie overslaan
tentoonstelling

Miner­va meets Leipzig

  • 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022
  • Drents Museum

Minerva meets Leipzig

Werken kunstenaars opgeleid aan kunstacademies Groningen & Leipzig

Vanwege corona was de tentoonstelling in het voorjaar van 2021 slechts drie dagen voor het publiek te zien. Maar gelukkig gaat Minerva meets Leipzig op herhaling! Werken van kunstenaars van de Academie Minerva in Groningen en van de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig ontmoeten elkaar in het Drents Museum! In de tentoonstelling Minerva meets Leipzig presenteert het museum een selectie kunstwerken uit eigen collectie van kunstenaars die hun opleiding sinds 1960 aan deze kunstacademies genoten.  

In Minerva meets Leipzig presenteert het museum in Assen een groot aantal recente aanwinsten uit 2020/2021, waaronder de twee nieuwste aanwinsten: Die Lesenden van Matthias Ludwig en Sturm II van Jan Dörre. Verder bevat de expositie werken van de Duitse kunstenaars Tilo Baumgärtel, Laura Eckert, Aris Kalaizis, Rosa Loy, Ulf Puder, Johannes Rochhausen, Robert Seidel, David Schnell, Mirjam Völker en Matthias Weischer. Van de Academie Minerva is werk te zien van Allie van Altena, Natasja Bennink, Mario ter Braak, Siemen Dijkstra, Peter Hartwig, Hans Hoekstra, Thijs Jansen, Klaartje Pander, Pieter Pander, Stijn Rietman, Simon Schrikker, Irene Veltman, Joyce ter Weele en Wokkel.

Pijler Drents Museum
Hedendaagse figuratieve kunst is een van de belangrijke pijlers van het Drents Museum. Al veertig jaar verzamelt het museum werken op dit gebied. Het gevolg is een grote en diverse collectie die het museum grotendeels heeft kunnen opbouwen dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het museum volgt vooral Academie Minerva in Groningen en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, twee kunstacademies waar de creativiteit floreert en die de nadruk leggen op het ambacht en het maakproces.

Academie Minerva
Het beleid van Academie Minerva is vanaf de jaren 60 tegendraads. Als alle Nederlandse kunstacademies focussen op abstracte kunst en nieuwe media, ligt in Groningen juist de nadruk op modeltekenen en het schilderen van stillevens. Kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert en Wout Muller – kopstukken van de kunstgroep Noordelijke Realisten - doceren op de academie en inspireren meerdere generaties kunstenaars om het ambacht te verfijnen. Vanaf 1994 gaat het Drents Museum actief figuratieve kunst uit Noord-Nederland verzamelen en presenteren. Wat volgt zijn vele solotentoonstellingen, maar ook een serie Jong Realisme met pas afgestudeerde kunstenaars in de schijnwerpers.

Leipziger Schule
In 2009 startte het Drents Museum als eerste museum in Nederland met het presenteren van werk van de Leipziger Schule, de benaming voor kunstenaars opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. In deze grote overzichtstentoonstelling Minerva meets Leipzig zijn kunstwerken te bewonderen van drie generaties afgestudeerden. Werk van grootheden als Werner Tübke, Arno Rink en Neo Rauch ontbreekt uiteraard niet. Later volgen solotentoonstellingen van onder meer Aris Kalaizis, Rosa Loy, David Schnell, Laura Eckert, Matthias Weischer en Kristina Schuldt (te zien van 8 oktober 2021 t/m 13 februari 2022). Vanaf 2020 is het Drents Museum begonnen met het verzamelen van werk van de Leipziger kunstenaars.